Faktaboks

Peter Mutharika

Arthur Peter Mutharika

Født
18. juli 1940, Thyolo, Malawi
Peter Mutharika
Peter Mutharika
Av /USAs utenriksdepartment.

Peter Mutharika er en malawisk politiker. Han var president i Malawi fra 2014 til 2020.

Bakgrunn

Mutharika er professor i internasjonal rett, med juridisk utdanning fra Storbritannia. Han har i en årrekke forelest i USA og i flere afrikanske land.

Han er yngre bror av nå avdøde Bingu wa Mutharika, som var president fra 2004 til 2012.

I parlamentet

Mutharika ble i 1999 medlem av parlamentet for datidens regjeringsparti Democratic Progressive Party (DPP). Han tjenestegjorde i brorens siste presidentperiode som justisminister og undervisningsminister, før han ble utenriksminister.

I sistnevnte stilling fikk han et særlig ansvar for å gjenopprette ordinære forbindelser mellom Malawi og Storbritannia, etter at Bingu wa Mutharikas utvisning av den britiske høykommissæren (ambassadøren) hadde brakt forholdet mellom de to land til frysepunktet. Gradvis er Malawis forhold til Storbritannia blitt normalisert, noe Mutharikas besøk i England i juni 2017 bekreftet. En av avtalene som ble inngått, gjaldt rettigheter for malawiske studenter til å studere ved universitetet i Oxford.

Presidentvalg

Peter Mutharika har et såkalt amerikansk Green card-visum, og hans presidentkandidatur møtte motstand blant mange som mente at dette var identisk med å ha dobbelt statsborgerskap, hvilket ikke er tillatt i Malawi.

Da daværende president Bingu wa Mutharika flere år før valget i 2014 ønsket at DPP skulle velge hans bror som partiets presidentkandidat, skapte dette splid i DPP. Landets visepresident, Joyce Banda, og flere andre sentrale medlemmer av DPP som nektet å godta en så tidlig støtte til Peter Mutharika, ble etter hvert frosset ut av partiet.

Etter juridisk tautrekning fikk utbryterne godkjent et nytt politisk parti, Peoples Party (PP) med Joyce Banda som leder. Det ble regjeringsparti da Bingu wa Mutharika plutselig døde i april 2012. Visepresident Banda rykket da automatisk opp som president. PP og Banda tapte for DPP og Peter Mutharika ved valget 20. mai 2014. Mutharika ble tatt i ed som landets femte president 31. mai 2014.

Presidentperioden

Fra tiltredelsen slet Mutharika med mange av de samme problemene som hadde preget malawisk politikk under forgjengerne: svak økonomi; stor avhengighet av eksterne bistandsgivere, som stod for 40 prosent av landets statsbudsjett; samt lavt investeringsnivå i næringslivet som ytterligere økte avhengigheten av tobakksproduksjon som viktigste eksportvare.

Virkningene av den såkalte «cashgate»-skandalen, det vil si avsløring av tyveri og underslag av store offentlige midler, var ødeleggende for Malawis økonomi og forholdet til bistandsgiverne. En revisjonsrapport fra 2013 fastslo at om lag 60 millioner amerikanske dollar hadde blitt stjålet fra offentlige kilder. Denne skandalen, samt svekkelse av landets valuta, kwacha, førte til at sentrale ministerier i 2014 bare hadde dekning for en firedel av sine vedtatte budsjetter til disposisjon. Av den grunn nektet blant annet lærere ved mange skoler i november samme år å undervise fordi de ikke hadde fått utbetalt lønn på seks måneder. Studentene demonstrerte og krevde undervisningen gjenopptatt, og myndighetene måtte bruke tåregass for å roe gemyttene i landets største by, Blantyre.

President Mutharika innrømmet etter sammenstøtene at Malawi gjennomgikk «tøffe tider». Han ba igjen giverne om å bistå landet og fremholdt at en rekke forbedrings- og effektiviseringstiltak var gjennomført innen offentlig forvaltning. Blant annet Storbritannia og Tyskland var imidlertid ikke overbevist om at tilstrekkelige forbedringer hadde funnet sted. De nektet derfor å gjenoppta direkte budsjettstøtten til Malawi, og den britiske regjeringen gjorde det klart at dens bistand til landet inntil videre primært ville bli kanalisert via ikke-statlige organisasjoner.

Også landets forhold til EU ble anstrengt, men et besøk Mutharika avla i Brussel i juni 2017 bekreftet at mye var normalisert. Under besøket ga EU tilsagn om bistand i størrelsesorden 185 millioner dollar til landbruks- og ernæringsprosjekter samt til styrking av enheter innen finansdepartementet.

Etter valget i mai 2019 erklærte valgkommisjonen Mutharika som vinner med 38,6 prosent av stemmene i henhold til det daværende valgsystemet som gir seieren til kandidaten med flest stemmer (ikke nødvendigvis et flertall med 50 prosent pluss én stemme). Den viktigste grunnen til at valget var omstridt, var blant annet bruk av korrekturlakk på resultatlister og en rekke andre uregelmessigheter. En frivillig organisasjon mobiliserte omfattende protester over hele landet gjennom hele året 2019. De to største partiene som hver for seg hadde tapt valget – Malawi Congress Party (MCP) og United Transformation Movement (UTM) – anla sak mot valgkommisjonen med krav om at valget ble annullert.

I februar 2020 avsa Grunnlovsdomstolen sin kjennelse som annullerte 2019-valget og ga valgkommisjonen ordre om å organisere nytt presidentvalg innen 150 dager. Domsavsigelsen tolket dessuten valglovens begrep om flertall til å bety minst 50 prosent pluss én stemme, ikke bare flest stemmer som tidligere hadde vært praksis. Dette endret dynamikken i det politiske systemet. Blant annet inngikk MCP og UTM en valgallianse kalt Tonse (som betyr sammen). Den stilte opp i det nye presidentvalget som ble avholdt den 23. juni 2020 med Lazarus Chakwera fra MCP som presidentkandidat og Saulus Chilima fra UTM som visepresidentkandidat. Denne koalisjonen fikk 58,6 prosent av stemmene. Dermed ble Chakwera Malawis sjette president i stedet for Peter Mutharika som dermed tapte sitt forsøk på gjenvalg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg