Peter Mutharika

Faktaboks

Peter Mutharika

Arthur Peter Mutharika

født
18. juli 1940, Thyolo, Malawi
Peter Mutharika
Av /USAs utenriksdepartment.

Peter Mutharika, president i Malawi fra mai 2014. Yngre bror av Bingu wa Mutharika som døde 5. april 2012. Mutharika vant presidentvalget i Malawi 20. mai 2014, og ble tatt i ed som landets femte president 31. mai.

Mutharika har siden tiltredelsen slitt med mange av de samme problemene som preget malawisk politikk under forgjengerne; svak økonomi, stor bistandsavhengighet av eksterne givere som står for 40 prosent av landets statsbudsjett samt lavt investeringsnivå i næringsliv som blant annet gir stor avhengighet av tobakksproduksjon. Hertil kommer virkningen av den såkalte «cashgate», avsløringen av tyveri og underslag av store offentlige midler. En revisjonsrapport fra 2013 fastslo at om lag 60 millioner amerikanske dollar hadde blitt stjålet fra offentlige kilder. Ovennevnte, samt svekkelse av landets valuta, kwacha, har ført til at sentrale ministerier i 2014 hadde bare en firedel av sine vedtatte budsjetter til disposisjon. En av virkningene ble at lærere ved mange skoler i november samme år nektet å undervise, med henvisning til at de ikke hadde fått sin lønn utbetalt på seks måneder. Studentene tok til gatene og krevde undervisningen gjenopptatt, og myndighetene måtte bruke tåregass for å roe gemyttene i landets største by, Blantyre.

President Mutharika fastslo etter sammenstøtene at Malawi gjennomgår «tøffe tider». Han ba igjen giverne om å bistå landet og fremholdt at en rekke forbedrings- og effektiviseringstiltak er gjennomført innen offentlig forvaltning. Blant annet Storbritannia og Tyskland har imidlertid ikke vært overbevist om at tilstrekkelige forbedringer har funnet sted innen offentlig forvaltning. Landene har derfor nektet å gjenoppta budsjettstøtte til Malawi, og den britiske regjeringen har gjort det klart at deres bistand til landet inntil videre primært vil bli kanalisert via ikke-statlige organisasjoner. Også landets forhold til EU har vært anstrengt, men et besøk Mutharika avla i Brussel juni 2017 bekreftet at mye er normalisert. Under besøket ga EU tilsagn om bistand i størrelsesorden 185 millioner dollar til landbruks- og ernæringsprosjekter samt til styrking av forvaltningsenheter innen finansdepartementet i Malawi.

Bakgrunn

Peter Mutharika er professor i internasjonal rett, med juridisk utdanning fra Storbritannia. Han har i en årrekke forelest i USA og i flere afrikanske land.

I parlamentet

Mutharika ble i 1999 medlem av parlamentet for regjeringspartiet Democratic Progressive Party (DPP). Han tjenestegjorde i brorens siste presidentperiode som justisminister og undervisningsminister, før han ble utnevnt til utenriksminister.

I sistnevnte stilling fikk han et særlig ansvar for å gjenopprette ordinære forbindelser mellom Malawi og Storbritannia, etter at Bingu wa Mutharikas utvisning av en britisk høykommissær hadde brakt forholdet mellom de to land til frysepunktet. Gradvis er Malawis forhold til Storbritannia blitt normalisert, noe Mutharikas besøk i England juni 2017 bekreftet. Blant avtaler som ble inngått var en om rettigheter for malawiske studenter til å studere ved universitetet i Oxford.

Presidentvalg

Peter Mutharika har et såkalt amerikansk Green card-visum, og hans presidentkandidatur møtte motstand blant mange som mente at dette var identisk med å ha dobbelt statsborgerskap, hvilket ikke er tillatt i Malawi.

Da daværende president wa Mutharika flere år før valget i 2014 ønsket at DPP skulle erklære hans bror som partiets presidentkandidat, skapte dette splid i DPP. Landets visepresident, Joyce Banda, og flere andre sentrale medlemmer av DPP som nektet å godta en så tidlig støtte til Peter Mutharika, ble etter hvert frosset ut av partiet.

Etter juridisk tautrekning fikk utbryterne godkjent et nytt politisk parti, Peoples Party (PP), som ble regjeringsparti da Bingu wa Mutharika døde i april 2012. PP og Joyce Banda tapte for DPP og Peter Mutharika ved valget 20. mai 2014.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg