Peder Syv

Faktaboks

Peder Syv
Peder Pedersen Syv
Født
22. februar 1631, Syv ved Roskilde, Danmark
Død
17. februar 1702, Hellested, Danmark
P. Hansen
Av /Illustreret Dansk Litteraturhistorie bind 1.

Artikkelstart

Peder Syv, dansk språkforsker og folkeminnesamler, fra 1664 til sin død sogneprest i Hellested i Stevns herred på Sjælland. Syv var den første som skrev om dansk grammatikk på morsmålet (Nogle Betænkninger om det Cimbriske Sprog, 1663; Den Danske Sprog-Kunst eller Grammatica, 1685).

Størst betydning fikk han som utgiver av folkedikting og tradisjonsstoff. Aldmindelige Danske Ord-Sproge og korte Lærdomme (1682–88) inneholder omkring 15 000 ordtak og talemåter, nedtegnet etter danske, norske og europeiske trykte og håndskrevne kilder.

I 1695 ga Syv ut Danske Viser, som bygger på Anders Sørensen Vedels Hundreviseboka. Syv supplerte samlingen med ytterligere ett hundre viser fra håndskrevne visebøker, flygeblad og muntlig tradisjon. Boka kom i mange opplag utover på 1700-tallet, og fikk betydning for den muntlige folkevisetradisjonen både i Danmark, Norge og på Færøyene. I Norge gikk boka under navnet Tohundreviseboka eller Kjempeviseboka.

Syv hevdet morsmålets rett i sine skrifter. Ved siden av Peder Claussøn og Petter Dass stod Syv i Norge som et av folkelesningens tre store navn.

Kommentarer (1)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Er det noen kopling mellom Kjempeviseboka og Kjempeviseslåtten?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg