Paul Fejos

Faktaboks

Paul Fejos
Uttale
fˈæjåʃ
Født
24. januar 1897, Budapest, Ungarn
Død
23. april 1963, New York City, New York, USA

Artikkelstart

Paul Fejos var en ungarsk antropolog og filmskaper.

Fejos tok medisinsk embetseksamen i 1921 etter press fra sin adelige familie, men praktiserte aldri som lege.

Filmkarriere

Etter første verdenskrig hadde Fejos begynt å arbeide innen opera og film, og i 1920 debuterte han som filmregissør. I 1923 dro han til USA hvor han fikk oppmerksomhet med den særegne filmen The Last Moment (1928), som var fortalt som tilbakeblikket til en selvmorder. Den personlige Lonesome (1928), om ensomme mennesker i storbyen, hadde et sosialrealistisk preg og tok opp sider ved det amerikanske samfunnet som Hollywood til da hadde brydd seg lite om.

Da han ble tvunget til å lage mer ordinære filmer, dro Fejos tilbake til Europa i 1932. Der jobbet han først for et fransk filmstudio som laget filmer i Ungarn. Senere (1934) var han knyttet til Nordisk Film i København, hvor han fikk anledning til å arbeide med etnografisk dokumentarfilm. Først dro han til Madagaskar. Senere fulgte ekspedisjoner til Kina, Japan, Sørøst-Asia og Peru. Han innledet et samarbeid med svensk filmindustri og ble kjent med den svenske finansmannen Axel Wenner-Gren, samtidig som han fortsatte med antropologiske studier.

Betydning for antropologien

Da Wenner-Gren opprettet Viking Fund (senere kalt The Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research) i 1941, ble Fejos forskningsdirektør for institusjonen, som hadde sete i New York. Under hans ledelse utviklet den seg til et sentralt organ for finansiering og koordinering av en rekke forskningsprogrammer innenfor alle antropologiske disipliner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg