Paul Adrien Maurice Dirac, britisk fysiker. Professor i anvendt matematikk i Cambridge 1932–68, fra 1969 gjesteprofessor ved forskjellige amerikanske universiteter og bosatt i USA.

Dirac fremsatte i 1928 en teori for beskrivelse av elektroner, hvor det med kjennskap til elektronets masse, ladning og spinn er mulig å bestemme dets magnetiske moment. Dirac viste at ifølge teorien burde det eksistere antipartikler. I denne teorien ble Diracs ligning for elektronet introdusert. Denne tilsvarer Schrödinger-ligningen i kvantefysikken, men er i motsetning til Schrödingers ligning i samsvar med relativitetsteorien.

Diracs ligning har to sett av løsninger. Det ene beskriver elektroner og det andre elektronenes antipartikler, det vil si positroner. Påvisningen av positronet i 1932 var en sterk støtte for Diracs teori. Senere har man ut fra den samme teori kunnet forutsi eksistensen av en rekke andre antipartikler. For dette bidrag til vår forståelse av den materielle verdens egenskaper fikk Dirac i 1933 Nobelprisen i fysikk sammen med Erwin Schrödinger. Dirac er også kjent for andre arbeider av fundamental betydning for fysikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.