Paul Adrien Maurice Dirac var en britisk fysiker som fikk Nobelprisen i fysikk i 1933 for sine viktige bidrag knyttet til elektronets egenskaper.

Dirac var professor i anvendt matematikk i Cambridge i 1932–1968. Fra 1969 var han gjesteprofessor ved forskjellige amerikanske universiteter og bosatt i USA.

Dirac fremsatte i 1928 en teori for beskrivelse av elektroner, hvor det, ut fra kjennskap til elektronets masse, ladning og spinn, er mulig å bestemme dets magnetiske moment. Dirac viste at ifølge teorien burde det eksistere antipartikler. I denne teorien ble Diracs ligning for elektronet introdusert. Denne tilsvarer schrödingerligningen i kvantefysikken, men er i motsetning til Schrödingers ligning i samsvar med relativitetsteorien.

Diracs ligning har to sett av løsninger. Det ene beskriver elektroner og det andre elektronenes antipartikler, det vil si positroner. Påvisningen av positronet i 1932 var en sterk støtte for Diracs teori. Senere har man ut fra den samme teori kunnet forutsi eksistensen av en rekke andre antipartikler.

For dette bidrag til vår forståelse av den materielle verdens egenskaper fikk Dirac i 1933 Nobelprisen i fysikk sammen med Erwin Schrödinger. Dirac er også kjent for andre arbeider av fundamental betydning for fysikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.