Patrick Deville

Faktaboks

Patrick Deville
Uttale
dəvˈil
Født
1957

Artikkelstart

Patrick Deville er en fransk forfatter og opprinnelig regnet som representant for "minimalismen". Han debuterte i 1987 med Cordon-bleu, en parodikriminalsjangeren. Året etter fikk han sitt store gjennombrudd med Longue-Vue, som på en ironisk uanfektet måte skildrer en manns forhold til en ung pike som han ikke vet om er hans egen datter, og den selverkjennelse som møtet med henne fremkaller. En tilsvarende distansert og kritisk tone preger også hans skildringer av moderne, overflatisk livsstil i romaner som Le Feu d'artifice (1992) og La Femme parfaite (1995).

Etter årtusenskiftet har Devilles forfatterskap skiftet karakter. De seneste bøkene henter stoff fra hans omfattende reiser, særlig i Afrika og Latin-Amerika. De forener dokumentarisme og fiksjon og viser et sterkt engasjement for problemer blant annet i afrikanske og latinamerikanske land. Samtidig behandler de historiske og psykologiske temaer på en ofte overraskende måte. En glemt oppdagelsesreisende fra 1800-tallet, og hans opplevelser i Mellom-Amerika, står sentralt i Pura Vida. Vie et mort de William Walker (2004). Et hovedtema i La Tentation des armes à feu (2006) er at omgangen med våpen har en påvirkningskraft som minner om narkotika. I 2009 utga han Equatoria, en bredt anlagt skildring av afrikanske forhold i fortid og nåtid.

I 2012 fikk han Femina-prisen for Peste et Choléra, om den fransk-sveitsiske legen Alexandre J. E. Yersin (1863–1943), som i 1894 isolerte pestbakterien Yersinia pestis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg