Faktaboks

Pasientfokus
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Alta
Styreleder
Irene Ojala (partileder)
Pasientfokus logo
Pasientfokus.
Irene Ojala
Irene Ojala er leder i Pasientfokus, og ble i 2021 stortingsrepresentant fra Finnmark
Irene Ojala
Av /Pasientfokus.

Pasientfokus er et norsk politisk parti som ble stiftet i Finnmark i 2021 og deltok i stortingsvalg for første gang samme år. Partiet stilte liste bare i valgdistriktet Finnmark, og fikk med 12,7 prosent av stemmene i Finnmark innvalgt partileder Irene Ojala fra Alta som stortingsrepresentant.

Politikk

Pasientfokus' hovedsak er en ny sykehusstruktur i Finnmark, og særlig etablering av et fullverdig sykehus i Alta, med fødeavdeling, akuttfunksjoner og avdeling for geriatri. Partiet mener at de store geografiske avstandene i Finnmark tilsier at et tredje sykehus blir bygget i Alta, som er den største byen i gamle Finnmark fylke. Pasientfokus har dessuten vært kritiske til at pasienter med alvorlige og til dels livstruende sykdommer ofte blir sendt først til lokalsykehuset i Hammerfest eller Kirkenes, fremfor å bli sendt direkte til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Historikk

Pasientfokus har sitt opphav i en postkortaksjon foran stortingsvalget 2017, hvor pasienter blant annet beskrev påkjenningen med lange reiser til et av lokalsykehusene i fylket. Postkortene ble overbrakt Stortinget. Samtidig ble den private Stiftelsen Alta Sykehus etablert, og våren 2021 bestemte det samme miljøet seg for å danne et politisk parti med mål om å bli valgt inn på Stortinget senere samme år.

Pasientfokus ble den store nykommeren i Finnmark valgdistrikt i stortingsvalget 2021, med i alt 12,7 prosent av stemmene. Partiet gjorde det helt klart best i kommunene Alta og i Kautokeino, med henholdsvis 40,5 og 28,6 prosent. I de fleste andre kommuner i Finnmark fikk Pasientfokus mindre enn én prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Pasientfokus
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg