Oudenaarde

Artikkelstart

Oudenaarde er en by og en kommune i Belgia, i regionen Flandern, provinsen Oost-Vlaanderen, ved elven Schelde, 25 kilometer sørvest for Gent. Byen har 31 132 innbyggere (2018) og et areal på 68 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
ˈåudənˈa:rdə
Også kjent som
Fransk: Audenarde

Bryggerivirksomhet, tekstilindustri og turisme er de viktigste næringsveiene i byen. Oud Bruin er en type øl som stammer fra Flandern, og navnet refererer til den lange lagringsprosessen, som kan ta opptil ett år.

Historie

Før i tiden var byen kjent i hele Europa for produksjonen av veggtepper. Tekstilhandelen var blomstrende på 1200-tallet, og byen hadde stor produksjon av gobelenger på 1400–1600-tallet. Denne industrien hadde sin glansperiode i det 16. århundre, men fortsatte ut på det 18. århundre. I denne perioden ble det anlagt kirker, klostre, sykehus og et rådhus (bygget 1526-1537) som kan beundres den dag i dag.

I Oudenaarde seiret i 1708 britene og østerrikerne under Marlborough og prins Eugen over franskmennene under Vendôme. Byen ble okkupert av tyskerne under andre verdenskrig i 1940.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg