Artikkelstart
Belgisk oud bruin, mørkt overgjæret øl fra Flandern. Oud bruin kan regnes som en kontinental parallell til det engelske old ale.
Faktaboks
- Etymologi
- nederlandsk ‘gammel brun’
Oud bruin brygges på byggmalt. Vørteren gis lang koketid, noe som fører til mørk farge og en viss karamellisering. Ved noen bryggerier tilsettes ekstra sukker. Ølet lagres i lengre tid på eikefat før salg.
Det ferdige ølet har et sursøtt preg, med alkoholstyrke mellom 5 og 8 prosent. Oud bruin er svært lagringsdyktig; de sterkere variantene er ofte lagret lenger og er syrligere. Blant bryggeriene er Liefmans i Oudenaarde i Øst-Flandern det mest kjente.
Det finnes varianter som blir tilsatt frukt. Mest typisk er sure kirsebær (kriek). Disse lagrer også godt.
Kommentarer (2)
skrev Sverre Olav Lundal
I overskrifta står det bruun, skal vera bruin.
svarte Anne Eilertsen
Takk skal du ha!
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.