Belgisk oud bruin er et mørkt overgjæret øl fra Flandern. Oud bruin kan regnes som en kontinental parallell til det engelske old ale.

Faktaboks

Etymologi
nederlandsk ‘gammel brun’

Oud bruin brygges på byggmalt, og det brukes nok mengde mørk malt til å gi ølet sin brune farge. Originalt fikk ikke ølet gjæret helt ut, noe som ga restsødme. Kombinert med lagring på trefat fikk ølet sin karakteristiske søte og sure smak. Nå er det vanlig å tilsette sukker eller en «kunstig» form for sødme. Tradisjonen med lang lagring på eikefat før salg opprettholdes.

Det ferdige ølet har et sursøtt preg, med alkoholstyrke mellom 5 og 8 prosent. Oud bruin er svært lagringsdyktig; de sterkere variantene er ofte lagret lenger og er syrligere. Blant bryggeriene er Liefmans i Oudenaarde i Øst-Flandern det mest kjente.

Det finnes varianter som blir tilsatt frukt. Mest typisk er sure kirsebær (kriek). Disse lagrer også godt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

I overskrifta står det bruun, skal vera bruin.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg