Oskar Sørreime var norsk maler, tegner og grafiker. Fram til 1959 bodde han i Stavanger, men flyttet i løpet av dette året til Randaberg. I boligen på Randaberg hadde han sitt atelier. I 1969 kjøpte han et gammelt jærhus på Vigrestad. Dette huset, som fikk navnet «Kvitlaståvå», ble tatt ned og satt opp igjen i HålandVarhaug. Huset ble et viktig tilholdssted for kunstneren. 

Oskar Sørreime har ingen formell kunstutdanning, men fikk sporadisk veiledning av fetteren Thoralf Gjesdal, som hadde utdannelse fra Statens kunstakademi i Oslo under Axel Revold. Gjesdal oppmuntret den unge eleven til å male figurkomposisjoner. Fra 1942 ble undervisningen mer systematisk, og som så mange andre på 1940- og 50-tallet, ble han oppfordret til å utforske form og konstruksjon. En viktig bekreftelse på utviklingen i kunstnerskapet kom i 1945, da han ble antatt på Statens høstutstilling med maleriet Kverneviken. I 1956 ble han hospitant ved Akademiet og Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Sørreime er i ettertid først og fremst kjent for sine landskap fra Jæren, med sterk betoning av lys- og atmosfærevirkninger, ofte i en avdempet fargeskala. Han har særlig utforsket det monokrome maleriet. Med et sparsomt utvalg farger, og motiver med lav horisont og høy himmel, gjengir han landskap som er karakteristiske for området. Motivene er ikke en eksakt og detaljert gjengivelse av det sette, men forenklet i formen.     

I 1989 donerte Oskar Sørreime og hans kone Idun malerisamlingen til Randaberg kommune, der de danner grunnstammen i kultursenteret Tungenes fyr. Oskar Sørreimesamlingen består av bilder han malte 1944–1989. Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo eier to malerier av ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

31. mars 2017 skrev Sidsel Hoelsæter

Hei, Oskar Sørreime døde 7.9.2007
mvh Sidsel Hoelsæter NRK Research

4. april 2017 svarte Guro Djupvik

Hei Sidsel,
Tusen takk, artikkelen er blitt oppdatert.
Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.