Oskar Sørreime

Faktaboks

Oskar Sørreime
Født
2. mars 1919, Stavanger
Død
7. september 2007, Randaberg
Oskar Sørreime, Kystlandskap, 1957. Olje på plate, 28 x 35 cm.
Landskapsmotiv

Oskar Sørreime var en norsk maler, tegner og grafiker. Fram til 1959 bodde han i Stavanger, men flyttet i så til Randaberg. I boligen på Randaberg hadde han sitt atelier. I 1969 kjøpte han et gammelt jærhus på Vigrestad. Dette huset, som fikk navnet «Kvitlaståvå», ble tatt ned og satt opp igjen i HålandVarhaug. Huset ble et viktig tilholdssted for kunstneren.

Skolering

Oskar Sørreime hadde ingen formell kunstutdanning, men fikk sporadisk veiledning av fetteren Thoralf Gjesdal, som hadde utdannelse fra Statens kunstakademi i Oslo under Axel Revold. Gjesdal oppmuntret den unge eleven til å male figurkomposisjoner. Fra 1942 ble undervisningen mer systematisk, og som så mange andre på 1940- og 50-tallet, ble han oppfordret til å utforske form og konstruksjon. En viktig bekreftelse på utviklingen i kunstnerskapet kom i 1945, da han ble antatt på Statens høstutstilling med maleriet Kverneviken. I 1956 ble han hospitant ved Akademiet og Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Landskap fra Jæren

Sørreime er i ettertid først og fremst kjent for sine landskap fra Jæren, med sterk betoning av lys- og atmosfærevirkninger, ofte i en avdempet fargeskala. Han har særlig utforsket det monokrome maleriet. Med et sparsomt utvalg farger, og motiver med lav horisont og høy himmel, gjengir han landskap som er karakteristiske for området. Motivene er ikke en eksakt og detaljert gjengivelse av det sette, men forenklet i formen.

Sørreimesamlingen

I 1989 donerte Oskar Sørreime og hans kone Idun, malerisamlingen til Randaberg kommune, der de danner grunnstammen i kultursenteret Tungenes fyr. Oskar Sørreimesamlingen består av bilder han malte 1944–1989. Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo eier to malerier av ham.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Sidsel Hoelsæter

Hei, Oskar Sørreime døde 7.9.2007 mvh Sidsel Hoelsæter NRK Research

svarte Guro Djupvik

Hei Sidsel, Tusen takk, artikkelen er blitt oppdatert. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg