Osamu Tezuka

Faktaboks

Osamu Tezuka
Født
3. november 1928, Toyonaka
Død
9. februar 1989, Tokyo
Først i 2007 kom den første norske oversettelsen av Osamu Tezukas tegneserier.
Av .
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Osamu Tezuka var en japansk tegneserie- og tegnefilmskaper, opprinnelig lege. Han omtales gjerne som «gudfaren av manga» og «Japans Walt Disney». Hans samlede verk består av i overkant av 700 bøker på til sammen over 150 000 sider. Blant hans mest kjente serier er Adolf, Buddha og Astro Boy.

Manga-industriens far

Samtidig som Japan reiste seg fra ruinene etter andre verdenskrig, personifiserte Tezuka den raskt voksende manga- og anime-industrien, med en nærmest endeløs kreativitet og produktivitet. Han fikk sitt gjennombrudd med tegneserien Shin Takara Jima (Den nye skattøya, 1947), og debuterte som animasjonsfilmskaper med TV-serien Tetsuwan Atom (Atom med jernkjerne, 1963), bygd rundt figuren Astro Boy, som ble hans varemerke.

Tezuka er en japansk nasjonalhelt, som definerte den moderne, storøyde japanske manga-estetikken. Han har mye av æren for at Japan i dag fortsatt er en av verdens mest tegneserielesende nasjoner.

Utbredelse og løvekongen

I løpet av karrieren solgte Tezuka 250 millioner tegneseriebøker, og produserte en lang rekke animerte TV-serier og kinofilmer for selskapene Mushi i perioden 1951–1973 og siden for Tezuka Productions. Med de animerte kortfilmene Jumping (1984) og Noboro Film (1985) vant han en rekke priser. Han døde av magekreft i 1989, bare 60 år gammel, og ble hyllet med sitt eget museum i Takarazuka, utenfor Osaka.

Tegneserien Kimba the White Lion (1950–1954), som også ble tegnet tv-serie i 1960-årene, fikk mye oppmerksomhet etter at det ble påpekt store likhetstrekk med Disney-tegnefilmen Løvenes konge (1994). Selv hentet Tezuka mye inspirasjon fra både Disneys tegnefilmer og ikke minst Mikke Mus-tegneren Floyd Gottfredson tidlig i karrieren.

Tezuka laget også en åtte binds tegneserie om Buddhas liv (1972–1983), der de fire første ble utgitt på norsk av Gyldendal i 2007–2009. Dette er de eneste norske Tezuka-oversettelsene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg