Faktaboks

Osamu Tezuka
Født
3. november 1928, Toyonaka, Japan
Død
9. februar 1989, Tokyo, Japan
Først i 2007 kom den første norske oversettelsen av Osamu Tezukas tegneserier.
Først i 2007 kom den første norske oversettelsen av Osamu Tezukas tegneserier.
Av .

Osamu Tezuka var en japansk tegneserie- og tegnefilmskaper, utdannet lege. Han omtales som «gudfaren av manga», «Japans Walt Disney» og «popkulturens Akira Kurosawa». Hans samlede verk består av i overkant av 700 bøker på til sammen over 150 000 sider. Blant hans mest kjente serier er Adolf og Buddha, biografiske tegneserier om henholdsvis Adolf Hitler og Siddhartha Gautama, samt science fiction-serien Astro Boy og legeserien Black Jack.

Manga-industriens far

Tezuka har fortalt hva som fikk ham til å prøve å gjøre hobbyen tegning til et levebrød. I 1946 ble han kjent med en amerikansk soldat i Osaka, som ga ham en bunke amerikanske tegneserier. Tezuka ble aldri interessert i superhelter eller mer realistiske serier, det var serier om morsomme dyr han falt for. Især Disney-seriene til Floyd Gottfredson og Carl Barks – selv om han ikke kjente til navnene deres, da verken Gottfredson eller Barks fikk signere seriene sine.

Samtidig som Japan reiste seg fra ruinene etter andre verdenskrig, personifiserte Tezuka den raskt voksende manga- og anime-industrien, med en nærmest endeløs kreativitet og produktivitet. Han fikk sitt gjennombrudd med tegneserien Shin Takara Jima (Den nye skattøya, 1947), og debuterte som animasjonsfilmskaper med TV-serien Tetsuwan Atom (Atom med jernkjerne, 1963), bygd rundt figuren Astro Boy, som ble hans varemerke.

Tezuka er en japansk nasjonalhelt, som definerte den moderne, storøyde japanske manga-estetikken. Han har mye av æren for at Japan i dag fortsatt er en av verdens mest tegneserielesende nasjoner.

Utbredelse og løvekongen

I løpet av karrieren solgte Tezuka 250 millioner tegneseriebøker, og produserte en lang rekke animerte TV-serier og kinofilmer for selskapene Mushi i perioden 1951–1973 og siden for Tezuka Productions. Med de animerte kortfilmene Jumping (1984) og Noboro Film (1985) vant han en rekke priser. Han døde av magekreft i 1989, bare 60 år gammel, og ble hyllet med sitt eget museum i Takarazuka, utenfor Osaka.

Tegneserien Kimba the White Lion (1950–1954), som også ble tegnet tv-serie i 1960-årene, fikk mye oppmerksomhet etter at det ble påpekt store likhetstrekk med Disney-tegnefilmen Løvenes konge (1994). Men selv hadde Tezuka hentet mye inspirasjon fra Disneys tegnefilmer og tegneserier.

Tezuka laget også en åtte binds tegneserie om Buddhas liv (1972–1983), der de fire første ble utgitt på norsk av Gyldendal i 2007–2009. Dette er de eneste norske Tezuka-oversettelsene.

Buddha var er resultat av Tezukas ønske om å lage en mer seriøs serie enn han var kjent for, men han la ikke helt fra seg sine barnlige sider da han formidlet livshistorien til buddhismens far. Buddha er et lappeteppe av dyp alvor, fjærlett humor, alvorlig filosofi og halsbrekkende action.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg