Osamu Tezuka

Faktaboks

Osamu Tezuka
Født
3. november 1928, Toyonaka
Død
9. februar 1989, Tokyo
Først i 2007 kom den første norske oversettelsen av Osamu Tezukas tegneserier.
Av .

Artikkelstart

Osamu Tezuka var en japansk tegneserie- og tegnefilmskaper, opprinnelig lege. Han omtales som «gudfaren av manga», «Japans Walt Disney» og «popkulturens Akira Kurosawa». Hans samlede verk består av i overkant av 700 bøker på til sammen over 150 000 sider. Blant hans mest kjente serier er Adolf og Buddha, biografiske tegneserier om henholdsvis Adolf Hitler og Siddhartha Gautama, samt science fiction-serien Astro Boy oglegeserien Black Jack.

Manga-industriens far

Samtidig som Japan reiste seg fra ruinene etter andre verdenskrig, personifiserte Tezuka den raskt voksende manga- og anime-industrien, med en nærmest endeløs kreativitet og produktivitet. Han fikk sitt gjennombrudd med tegneserien Shin Takara Jima (Den nye skattøya, 1947), og debuterte som animasjonsfilmskaper med TV-serien Tetsuwan Atom (Atom med jernkjerne, 1963), bygd rundt figuren Astro Boy, som ble hans varemerke.

Tezuka er en japansk nasjonalhelt, som definerte den moderne, storøyde japanske manga-estetikken. Han har mye av æren for at Japan i dag fortsatt er en av verdens mest tegneserielesende nasjoner.

Utbredelse og løvekongen

I løpet av karrieren solgte Tezuka 250 millioner tegneseriebøker, og produserte en lang rekke animerte TV-serier og kinofilmer for selskapene Mushi i perioden 1951–1973 og siden for Tezuka Productions. Med de animerte kortfilmene Jumping (1984) og Noboro Film (1985) vant han en rekke priser. Han døde av magekreft i 1989, bare 60 år gammel, og ble hyllet med sitt eget museum i Takarazuka, utenfor Osaka.

Tegneserien Kimba the White Lion (1950–1954), som også ble tegnet tv-serie i 1960-årene, fikk mye oppmerksomhet etter at det ble påpekt store likhetstrekk med Disney-tegnefilmen Løvenes konge (1994). Selv hentet Tezuka mye inspirasjon fra både Disneys tegnefilmer og ikke minst Mikke Mus-tegneren Floyd Gottfredson tidlig i karrieren.

Tezuka laget også en åtte binds tegneserie om Buddhas liv (1972–1983), der de fire første ble utgitt på norsk av Gyldendal i 2007–2009. Dette er de eneste norske Tezuka-oversettelsene.

Buddha var er resultat av Tezukas ønske om å lage en mer seriøs serie enn han var kjent for, men han la ikke helt fra seg sine barnlige sider da han formidlet livshistorien til buddhismens far. Buddha er et lappeteppe av dyp alvor, fjærlett humor, alvorlig filosofi og halsbrekkende action.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg