Floyd Gottfredson

Faktaboks

Floyd Gottfredson
født:
5. mai 1907, Kaysville, Utah
død:
22. juli 1986, Montrose, California

Floyd Gottfredson, amerikansk tegneserietegner. Ble ansatt som animatør hos Walt Disney i 1929, men overtok året etter ansvaret for den daglige avisserien Mickey Mouse (Mikke Mus) etter Disney, Ub Iwerks og Win Smith.

Gottfredson tegnet avisstripen fra 30. mai 1930 til 15. november 1976, og i samarbeid med manusforfatterne Ted Osborne, Merrill De Maris, Dick Shaw og Bill Walsh skapte Gottfredson figurer som Tipp og Topp, politimester Fiks og Spøkelseskladden samtidig som han utviklet Mikkes personlighet og seriens rollegalleri på samme vis som Carl Barks gjorde med Donald Duck senere. På mange måter var Mikke Mus en amerikansk Tintin, bare mer anarkistisk, uforutsigbar og dødsforaktende.

Særlig avisseriene fra 1930- og 1940-årene står igjen som høydepunkter i Disneys tegneserieproduksjon, årene da Gottfredson la den hverdagslige slapstickhumoren bak seg og lot seg inspirere av samtidige eventyrserier som Dick Tracy og Buck Rogers. I Gottfredsons strek ble Mikke nesten spist av kannibaler i Afrika, han dro på en Moby Dick-lignende hvaljakt i Atlanterhavet, vervet seg til Fremmedlegionen, kjempet mot naziubåter, ble regent i et mellomeuropeisk kongedømme og gjennomførte selvmordsforsøk med gass etter at Minni dumpet ham. Flere av seriene er også problematiske, lest med dagens øyne, siden de til tider er rasistiske, voldelige, preget av grov slapstickhumor og langt unna barnevennligheten Disney-seriene har som varemerke i dag.

Deler av Gottfredsons produksjon er oversatt til norsk, men ikke på langt nær like konsekvent eller tilgjengelig som andetegnere som Carl Barks og Don Rosa. Men i 2011 innledet det amerikanske forlaget Fantagraphics Books en bokserie som har som mål å samle Gottfredsons Mikke Mus-serier i kronologisk rekkefølge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg