Floyd Gottfredson

Faktaboks

Floyd Gottfredson
Født
5. mai 1907, Kaysville, Utah
Død
22. juli 1986, Montrose, California
Den første av totalt seks bøker i den norske Floyd Gottfredson-serien.

Artikkelstart

Floyd Gottfredson var en amerikansk tegneserietegner, best kjent for å ha tegnet avisstripen om Mikke Mus i flere tiår.

Bakgrunn og avisstripe

Gottfredson ble ansatt som animatør hos Walt Disney i 1929, men overtok året etter ansvaret for den daglige avisserien Mickey Mouse (Mikke Mus) etter Disney, Ub Iwerks og Win Smith.

Han tegnet avisstripen fra 30. mai 1930 til 15. november 1976, og i samarbeid med manusforfatterne Ted Osborne, Merrill De Maris, Dick Shaw og Bill Walsh skapte Gottfredson figurer som Tipp og Topp, politimester Fiks og Spøkelseskladden.

Samtidig utviklet han Mikkes personlighet og seriens rollegalleri på samme vis som Carl Barks gjorde med Donald Duck senere. På mange måter var Gottfredsons Mikke Mus en amerikansk Tintin, bare mer anarkistisk, uforutsigbar og dødsforaktende.

Karrierens høydepunkt

Særlig avisseriene fra 1930- og 1940-årene står igjen som høydepunkter i Disneys tegneserieproduksjon, årene da Gottfredson la den hverdagslige slapstickhumoren bak seg og lot seg inspirere av samtidige eventyrserier som Dick Tracy og Buck Rogers.

I Gottfredsons strek ble Mikke nesten spist av kannibaler i Afrikas hjerte, han dro på en Moby Dick-lignende hvaljakt i Atlanterhavet, vervet seg til Fremmedlegionen, kjempet mot naziubåter, ble regent i et mellomeuropeisk kongedømme og gjennomførte selvmordsforsøk med gass etter at Minni dumpet ham.

Flere av seriene er også problematiske, lest med dagens øyne, siden de til tider er rasistiske, voldelige, preget av grov slapstickhumor og langt unna barnevennligheten Disney-seriene har som varemerke i dag.

I bokform

Deler av Gottfredsons produksjon er oversatt til norsk, men var lenge ikke like konsekvent eller tilgjengelig som andetegnere som Carl Barks og Don Rosa.

Fra 2011 til 2018 ga det amerikanske forlaget Fantagraphics Books ut tolv bøker i serien Walt Disney's Mickey Mouse, som samlet Gottfredsons Mikke Mus-serier i kronologisk rekkefølge fra 1930 til 1955. I årene deretter gikk stripen over fra lange eventyr til å bli en daglig humorstripe.

Egmont ga ut seks bøker på norsk fra 2018 til 2020, med et utvalg fra den amerikanske serien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg