Ole Fladager

Faktaboks

Ole Fladager
Ole Henriksen Fladager
født:
24. august 1832, Nord-Aurdal, Oppland
død:
17. februar 1871, Roma, Italia

Ole Fladagers marmorbyste av P. A. Munch, 1859. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet, Oslo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ole Fladager, født i Nord-Aurdal, norsk billedhugger. Etter opplæring som treskjærer og undervisning ved Tegneskolen i Oslo ble han elev av Hermann Wilhelm Bissen mens han gikk på Kunstakademiet i København 1853–58. Han slo seg deretter ned i Roma.

Fladager er ved siden av Julius Middelthun den mest typiske norske representant for den strenge klassisisme. I 1850-årene valgte han riktignok i nasjonalromantisk ånd emner fra nordisk mytologi og historie som Snorre (1855), Idun (1856) og Tordenskiold (1857), eller folkelige motiver som Gutt lager fløyte (1854) og Seterjente fra Valdres (1858). Men i Roma-tiden er de antikke og religiøse emner de fremherskende.

Fladager stilte flere ganger ut i Christiania Kunstforening i perioden 1851–69, og ble ofte innkjøpt til foreningens lotteri. Nasjonalgalleriet i Oslo eier blant annet hans David og hans formklare, fint karakteriserende marmorbyste av P. A. Munch (begge 1859), og dessuten gipsmodellen til hans hovedverk, dåpsengelen i Oslo domkirke, hugd i marmor etter hans død. I Universitetets aula i Oslo står bysten av Georg Sverdrup.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg