Odumegwu Ojukwu var en nigeriansk offiser og politiker. Han var leder for løsrivelsen av Biafra i 1967 og den påfølgende borgerkrigen mot Nigeria frem til 1970.

Odumengwu Ojukwu ble født i Zungeru i Nord-Nigeria i en velstående ibo-familie. Etter studier ved University of Oxford, gjorde han militær karriere i hjemlandet, og ble offiser i hæren fra 1957. Etter et statskupp i januar 1966, ble Ojukwu unevnt til militærguvernør i Østregionen (Eastern region) av Johnson Aguiyi-Ironsi. Ojukwu godkjente aldri motkuppet som fant sted i juli 1966, men beholdt likevel stillingen under det nye styret. Under de påfølgende etniske motsetningene i Østregionen og regimets fremmedgjøring av ibo-folket jobbet Ojukwu for økt desentralisering av makt og større autonomi for regionen.

30. mai 1967 proklamerte Ojukwu Østregionen som republikken Biafra, og ble dermed republikkens statsoverhode. Føderale styrker invaderte området, og Ojukwu ledet Biafras kamp for selvstendighet i den påfølgende borgerkrigen.

Da Biafra kapitulerte i januar 1970, flyktet Ojukwu til Elfenbenskysten, hvor han fikk politisk asyl. Etter å ha blitt benådet i 1982 vendte han tilbake til Nigeria. Han ble arrestert etter Muhammadu Buharis kupp i 1983, og satt fengslet i ti måneder. Han forsøkte flere ganger senere på en politisk karriere, blant annet ved å stille til presidentvalg i 2003 og 2007, uten særlig suksess.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.