Obninsk

Obninsk kjernekraft, i dag som museum

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Obninsk kjernekraftverk er verdens første kjernekraftverk som leverte elektrisk energi til sivile formål. Kraftverket ligger i byen Obninsk i Kaluga oblast (fylke), sørvest for Moskva. Reaktoren, som brukte lettvann som kjølemiddel og grafitt som moderator, hadde en termisk ytelse på 30 MW v. Dette ga en netto elektrisk ytelse på rundt 5 MWe.

Kraftverket ble satt i drift i 1954, men produksjon av elektrisk energi opphørte i 1959. Etter det ble reaktoren brukt til forskningsformål og til produksjon av isotoper fram til 2002 da anlegget ble nedlagt. Reaktoren var kun en prototyp og kom ikke i kommersiell produksjon.

Obninsk var lenge Sovjetunionens (SSSR) eneste kjernekraftverk. Først i 1964 ble det neste kjernekraftverket, Belojarsk 1, koplet til elnettet. Kraftverket blir derfor av mange sett på som et resultat av den militære rivaliseringen som fant sted mellom SSSR og USA etter den andre verdenskrig. SSSR begynte å forske på kjerneenergi allerede i 1942, men etter det vellykkede amerikanske Manhattan-prosjektet ble innsatsen intensivert. Stor forskningsinnsats, godt hjulpet av spionasje, gjorde det mulig for Sovjetunionen å lansere sin første plutoniumproduserende reaktor i 1948 og allerede i august 1949 utførte de sin første test av et kjernefysisk våpen. Å utvikle kjerneenergi til sivile formål var en del av denne rivaliseringen der Obninsk kjernekraftverk ble sett på som et demonstrasjonanlegg som skulle vise Sovjetunionens fremgang innen denne teknologien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg