Nunn-Lugar-loven er en lov som ble vedtatt av USAs kongress 27. november 1991 og signert av USAs president George H. W. Bush 12. desember 1991 om å finansiere og organisere kontrollen over atomvåpen etterlatt i det oppløste Sovjetunionen. Initiativtaker til loven var senatorene Sam Nunn (demokrat) og Richard G. Lugar (republikaner).

Faktaboks

Også kjent som

engelsk The Nunn-Lugar Act

engelsk The Soviet Nuclear Threat Reduction Act

Bakgrunn

Da Sovjetunionen på kort varsel gikk i oppløsning i desember 1991, havnet mange sovjetiske atomvåpen utenfor Russlands grenser, fordi de befant seg på territoriet til Sovjetunionens etterfølgerstater Belarus, Kasakhstan og Ukraina. Disse tre nye atommaktene gikk imidlertid med på å slutte seg til nedrustningsavtalen START I i en tilleggsprotokoll i 1992.

Nunn-Lugar-loven gjorde det samtidig mulig for USA å innlede et samarbeid med Russland og de andre delene av den tidligere Sovjetunionen for å få sovjetiske atomvåpen og kjemiske våpen utenfor russisk territorium lagt under russisk kontroll eller destruert. Etter 20 års samarbeid mellom USA og Russland om dette programmet foreslo Obama-administrasjonen i 2012 å forlenge samarbeidet. Dette ble avvist fra russisk side og samarbeidet oppførte i juni 2013.

The Cooperative Threat Reduction (CTR) Program

I 1993 ble virksomheten under Nunn-Lugar-loven utvidet til et allment amerikansk program – The Cooperative Threat Reduction (CTR) Program – for å kontrollere masseødeleggelsesvåpen i alle deler av verden. Dette programmet som fortsatt er i virksomhet, finansieres over budsjettet til USAs forsvarsdepartement og gjennomføres i samarbeid mellom amerikanske myndigheter og vedkommende andre lands myndigheter. Innenfor rammen av dette programmet er blant annet Albanias lagre av kjemiske våpen blitt destruert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg