Nunn-Lugar-loven

Artikkelstart

Nunn-Lugar-loven er en lov som ble vedtatt av USAs kongress 27. november 1991 og signert av USAs president George H. W. Bush 12. desember 1991 om å finansiere og organisere kontrollen over atomvåpen etterlatt i det oppløste Sovjetunionen. Initiativtaker til loven var senatorene Sam Nunn (demokrat) og Richard G. Lugar (republikaner).

Faktaboks

Også kjent som

engelsk The Nunn-Lugar Act

engelsk The Soviet Nuclear Threat Reduction Act

Bakgrunn

Da Sovjetunionen på kort varsel gikk i oppløsning i desember 1991, havnet mange sovjetiske atomvåpen utenfor Russlands grenser, fordi de befant seg på territoriet til Sovjetunionens etterfølgerstater Belarus, Kasakhstan og Ukraina. Disse tre nye atommaktene gikk imidlertid med på å slutte seg til nedrustningsavtalen START I i en tilleggsprotokoll i 1992.

Nunn-Lugar-loven gjorde det samtidig mulig for USA å innlede et samarbeid med Russland og de andre delene av den tidligere Sovjetunionen for å få sovjetiske atomvåpen og kjemiske våpen utenfor russisk territorium lagt under russisk kontroll eller destruert. Etter 20 års samarbeid mellom USA og Russland om dette programmet foreslo Obama-administrasjonen i 2012 å forlenge samarbeidet. Dette ble avvist fra russisk side og samarbeidet oppførte i juni 2013.

The Cooperative Threat Reduction (CTR) Program

I 1993 ble virksomheten under Nunn-Lugar-loven utvidet til et allment amerikansk program – The Cooperative Threat Reduction (CTR) Program – for å kontrollere masseødeleggelsesvåpen i alle deler av verden. Dette programmet som fortsatt er i virksomhet, finansieres over budsjettet til USAs forsvarsdepartement og gjennomføres i samarbeid mellom amerikanske myndigheter og vedkommende andre lands myndigheter. Innenfor rammen av dette programmet er blant annet Albanias lagre av kjemiske våpen blitt destruert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg