START

USAs utenriksminister James Baker (til sittende til høyre) og Russlands utenriksminister Andrei Kozyrev (sittende til venstre) signerer Strategic Arms Reduction Treaty 23. mai 1992 i Lisboa. Denne avtalen var en en tilleggsprotokoll til START-avtalen som gjorde også de nye statene Kasakhstan, Hviterussland og Ukraina til avtaleparter.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

START er navnet på to nedrustningsavtaler mellom henholdsvis USA og Sovjetunionen (START I) og USA og Russland (START II). START er en forkortelse for Strategic Arms Reduction Talks, og omfatter reduksjoner i og begrensninger på landenes strategiske atomvåpen.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk Strategic Arms Reduction Talks
Forhandlinger om reduksjon av strategiske våpen

START I

Forhandlingene om START ble påbegynt i 1982 og avtalen undertegnet 1991 av presidentene George H. W. Bush og Mikhail Gorbatsjov. Den skulle redusere de strategiske atomvåpen med cirka 1/3 til maksimalt 1600 våpenbærere på hver side, det vil si land- og sjøbaserte interkontinentale raketter, cruise-missiler og atombombefly. Avtalen skulle være gjennomført innen 1999.

START var egentlig en fortsettelse av SALT (Strategic Arms Limitation Talks), som resulterte i to avtaler fra 1972 og 1979. START tok imidlertid sikte på reelle reduksjoner (reduction), mens siktemålet for SALT bare hadde vært begrensning (limitation) i form av fastfrysing av eksisterende styrkenivå. SALT begrenset dessuten bare antallet strategiske våpenbærere og våpenplattformer, mens START også omfattet antall atomstridshoder.

Oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 førte til at Russland som etterfølgerstat bare omfattet en del av unionens territorium. Mange av avtalens atomstridshoder befant seg utenfor russisk område, i de nye statene Ukraina, Hviterussland og Kasakhstan. I 1992 undertegnet utenriksministrene fra USA og Russland, samt de tre nye statene, en tilleggsprotokoll til START-avtalen som gjorde også dem til avtaleparter. Med dette ble det bestemt at samtlige strategiske atomvåpen på deres territorium skulle fjernes innen 1999.

For å være på linje med de to hovedpartene i START I-avtalen (Russland og USA) måtte de tre nye avtalepartene også ratifisere Ikke-spredningsavtalen (NPT) fra 1968. Ratifikasjonsprosessen ble imidlertid forsinket da Ukraina i 1993 bare ratifiserte avtalen med reservasjoner, og først etter en ny behandling i landets parlament i 1994 og en ekstra oppklaringsrunde ble begge avtalene (START I og NPT) godkjent som forutsatt også av Ukraina. START I trådte i kraft 5. desember 1994.

START II

En ny avtale mellom USA og Russland (START II) ble undertegnet i januar 1993 av presidentene George H. W. Bush og Boris Jeltsin. Den forpliktet statene til å redusere sine strategiske atomstridshoder til mellom 3800 og 4250 på hver side innen år 2000, og 3000–3500 innen 2003 (senere utsatt til 2007). Det innebar en faktisk reduksjon av USAs og Russlands strategiske atomvåpenarsenal med cirka 2/3. Avtalen forutsatte at Russland var eneste atommakt i den tidligere Sovjetunionen.

START II møtte motstand i den russiske nasjonalforsamlingen som flere ganger utsatte ratifikasjonen og først ratifiserte med en reservasjon våren 2000. Selv om avtalen ble ratifisert først av det amerikanske senatet i 1996 var det ingen støtte der for å imøtekomme den russiske reservasjonen i 2000. START II trådte således aldri i kraft.

Nye forhandlinger om en START III ble aldri fullført. I stedet inngikk USA og Russland en gjensidig nedrustningsavtale i 2002, SORT-avtalen.

START-avtalene og SORT-avtalen er senere erstattet av New START-avtalen som løper til 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg