SALT

Sovjetunionens statssjef Leonid Brezjnev (til venstre) og USAs president Gerald Ford møttes i Vladivostok i november 1974 for å forhandle om SALT-avtalen.
Av /White House Photograph Courtesy Gerald R. Ford Library.

SALT var forhandlinger mellom Sovjetunionen og USA med sikte på å begrense produksjon og utplassering av strategiske atomvåpen.

Faktaboks

også kjent som:

SALT-forhandlingene

engelsk Strategic Arms Limitation Talks

Historikk

Forhandlingene ble innledet i 1969 i Helsingfors. I 1972 ble den første avtalen, SALT 1, undertegnet. Den omfattet en begrensning av ABM-systemer og dessuten en interimsavtale om begrensning av offensive strategiske våpen.

Forhandlingene om SALT 2, som skulle avløse interimsavtalen, begynte i november 1972, men en avtale ble først undertegnet i Wien i 1979. Den inneholdt en traktat om begrensning av offensive strategiske våpen og en protokoll som begrenser utplassering og testing av «bevegelige» interkontinentale raketter (ICBM) og av cruise-missiler med en rekkevidde på mer enn 600 kilometer.

På grunn av motstand i den amerikanske Kongressen og den sovjetiske innmarsjen i Afghanistan i 1979 ble SALT 2-avtalen aldri formelt ratifisert av USA. Den ble likevel stilltiende etterlevd fram til 1986.

Med INF-avtalen i 1987 fikk supermaktene for første gang en avtale om reduksjon i atomvåpen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg