SALT

Ford og Brezjnev
Sovjetunionens statssjef Leonid Brezjnev (til venstre) og USAs president Gerald Ford møttes i Vladivostok i november 1974 for å forhandle om SALT-avtalen.
Av /White House Photograph Courtesy Gerald R. Ford Library.

Artikkelstart

SALT var forhandlinger mellom Sovjetunionen og USA med sikte på å begrense produksjon og utplassering av strategiske atomvåpen.

Faktaboks

Også kjent som

SALT-forhandlingene

engelsk Strategic Arms Limitation Talks

Historikk

Forhandlingene ble innledet i 1969 i Helsingfors. I 1972 ble den første avtalen, SALT 1, undertegnet. Den omfattet en begrensning av ABM-systemer og dessuten en interimsavtale (midlertidig avtale) om begrensning av offensive strategiske våpen.

Forhandlingene om SALT 2, som skulle avløse interimsavtalen, begynte i november 1972, men en avtale ble først undertegnet i Wien i 1979. Den inneholdt en traktat om begrensning av offensive strategiske våpen og en protokoll som begrenser utplassering og testing av «bevegelige» interkontinentale missiler (ICBM) og av kryssermissiler med en rekkevidde på mer enn 600 kilometer.

På grunn av motstand i den amerikanske kongressen og den sovjetiske innmarsjen i Afghanistan i 1979 ble SALT 2-avtalen aldri formelt ratifisert av USA. Den ble likevel stilltiende etterlevd fram til 1986.

Med INF-avtalen i 1987 fikk supermaktene for første gang en avtale om reduksjon av atomvåpen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg