Numedalsbanen

Bruhaug bru Numedalsbanen
Av /lokalhistoriewiki.no.
Lisens: CC BY SA 3.0
Kittilsland holdeplass på Numedalsbanen, i Nore i Nore og Uvdal kommune
Av /lokalhistoriewiki.no.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Numedalsbanen er en 92,9 km lang normalsporet jernbane fra Kongsberg til Rødberg i Nore og Uvdal. Den ble anlagt etter et stortingsvedtak i 1918 i forbindelse med utbyggingen av Norefallene, og åpnet for trafikk i 1927. Ordinær persontrafikk ble innstilt 31. desember 1988 og regulær godstrafikk ble nedlagt i 1997. Det går fortsatt leilighetsvis godstransporter på banen.

Bakgrunn

Tanken om jernbane gjennom Numedal var gammel, og den var et diskutert alternativ til trasévalg for Bergensbanen. Lokale krefter ville legge denne fra Kongsberg over Rødberg til Geilo/Ustaoset, men dette forslaget ble aldri tatt helt seriøst. Da staten skulle bygge ut Norefallene, sto valget mellom utbygging av veisystemet eller en jernbane. Det var imidlertid behov for transport av så tunge anleggsdeler til kraftverket at veitransport ble vurdert som uaktuelt og for kostbart.

Nedleggelse og godstransport

Ordinær persontrafikk ble innstilt 31. desember 1988 og regulær godstrafikk ble nedlagt i 1997. Det går fortsatt leilighetsvis godstransporter på banen; fra 15. september 2013 er banen brukt til transport av tømmer til og flis fra sagbruket Moelven i Flesberg. Fra Kongsberg og hit ble banen oppdatert rundt 2015, men nord for Flesberg er sporet ikke kjørbart for tog. Ved Rødberg er det en kombinert vei- og jernbanebro, og her er sporet asfaltert ned. Numedalsbanens nordre del – strekningen Rollag–Rødberg – ble fredet av Riksantikvaren i 2013. Stasjonene langs banen er tegnet av NSBs arkitektkontor.

Foreningen Numedalsbanens venner leier ut dresiner (skinnesykler) på deler av banen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Borgersen, Vidar Skaar og Harald Dahlen, red.: Numedalsbanen, 1989, isbn 82-7494-002-4

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg