Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Foto av Ibsenkvartalet på C.J. Hambros plass 2 hvor Norsk Utenrikspolitisk Institutt holder til.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

NUPI ble opprettet i 1959 og har til formål å drive selvstendig forsknings- og informasjonsvirksomhet innenfor fagområdene utenrikspolitikk og mellomfolkelige spørsmål.

Hovedvekten ligger på spørsmål av betydning for norsk utenrikspolitikk. Instituttet er organisert i fire forskningsgrupper, en administrasjonsavdeling og en kommunikasjonsavdeling. De fire forskningsgruppene er:

NUPI har redaksjonelt ansvar for tre tidsskrifter:

  • Internasjonal Politikk (IP). Fra 2016 har IP blitt åpent tilgjengelig på nett for alle som et open access tidsskrift, utgitt under Cappelen Damm Akademisk sin redaksjon Nordic Open Access Scholarly Publishing (NOASP).
  • Nordisk Østforum (NØF). Fra 2016 har NØF blitt åpent tilgjengelig på nett for alle som et open access tidsskrift, utgitt under Cappelen Damm Akademisk sin redaksjon Nordic Open Access Scholarly Publishing (NOASP).
  • Forum for Development Studies, som eies av NUPI og Norsk forening for utviklingsforskning.

NUPI gir også ut rapporter, policy briefs og working papers.

I tillegg har NUPI siden 1962 gitt ut publikasjonen Hvor Hender Det?,som særlig henvender seg til lærere og elever i den videregående skolen. Artiklene søker å fremstille aktuelle problemstillinger på en forståelig og oversiktlig måte, og også politikere og journalister leser disse artiklene for å holde seg oppdatert om internasjonale forhold. Både forskere og fageksperter fra NUPI og andre institusjoner forfatter Hvor hender det?-artiklene.

Hvor hender det? er en del av NUPI skole, som også leverer andre skolerettede produkter og organiserer skolebesøk.

Instituttet er en frittstående og faglig styrt forskningsinstitusjon, organisert som statlig forvaltningsorgan med særskilte fullmakter under Kunnskapsdepartementet.

Fra 1. januar 2012 ledes NUPI av Ulf Sverdrup, tidligere professor ved BI.

Instituttet har tidligere hatt følgende direktører

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fonn, Birgitte Kjos & Vebjørn Elvebakk: Med verden som bakteppe : historien om gründertiden ved NUPI 1959-69, 2003

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Øyvind Tønnesson

Opplysninger om hvem som er sittende direktører, bør oppdateres. Husk da også at Egeland forlater NUPI snart. Jeg har ikke tatt meg tid til å sjekke tidspunktet da Egeland overtok etter Lodgaard eller Harpviken overtok etter Stein Tønnesson, men det finner dere vel fort. Øyvind Tønnesson

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei og takk for kommentar. Artikkelen er nå oppdatert med direktører. Beste hilsen Kjell-Olav Hovde, redaksjonssekretær.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg