Faktaboks

Norrtälje
Etymologi

trolig av tälja 'telgje, hogge', kanskje om den innskårne kysten

Uttale

nort'elje

Norrtälje
Fra Norrtälje.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Norrtälje er en by og kommune i Uppland i Sverige.

Byen

Byen ligger ved Østersjøen 70 kilometer nordøst for Stockholm og har 22 000 innbyggere (2020). Norrtälje har hatt byrettigheter siden 1622. Næringslivet preges av handel og industri. Uthavna Kapellskär har fergeforbindelse til Åland og Naantali (Nådendal) i Finland. Som hovedby i Roslagen har Norrtälje stor turisttrafikk. I byen ligger Roslagsmuseet. Utenfor byen ligger skjærgården med fritidshus.

Norrtälje har vært et handelssentrum fra 1200-tallet, med betydelig våpenindustri på 1600- og 1700-tallet. Byen ble brent av russerne i 1719, under den store nordiske krigen.

Kommunen

Väddö
Fra Väddö, med tegneren Albert Engströms atelier ut mot havet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Svenska högarna
Ytterst i skjærgården ligger den lille øygruppa Svenska högarna. Øyene er vernet som naturreservat.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Norrtälje kommune ligger lengst nord i Stockholms län, har et areal på 2011 kvadratkilometer og 65 400 innbyggere (2022). Kommunen har kyst mot Østersjøen (Ålands hav) i øst. Sørligste del er skjærgård, i nord er kystlinjen rettere. Landskapet har sprekkedaler med mange vann og elver. Deler av kommunen har god dyrkingsjord.

Norrtälje har hatt en jevn befolkningsvekst over en lang periode. En tredel av kommunens innbyggere bor i kommunesenteret; andre større tettsteder er Rimbo inne i landet vest for byen og Hallstavik nord i kommunen. De fleste arbeidsplassene er innenfor tjenesteyting. Industrien har produksjon av plastvarer, papirvarer og elektrisk utstyr.

Parallelt med kysten i kommunens nordlige del ligger den langstrakte Väddö. Väddö er egentlig ei halvøy, skilt fra fastlandet av en gravet kanal. På nordspissen av Väddö ligger det vesle fiskerleiet Grisslehamn. Her hadde forfatteren og tegneren Albert Engström atelier; hans hus er i dag museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg