Norrtälje er en by og kommune i Uppland i Sverige.

Byen ligger ved Östersjøen 70 km nordøst for Stockholm, og har 19 668 innbyggere (2016). Norrtälje har hatt byrettigheter siden 1622. Næringslivet preges av handel og industri. Uthavna Kapellskär har fergeforbindelse til Åland og Naantali  (Nådendal) i Finland. Som hovedby i Roslagen har Norrtälje stor turisttrafikk. I byen ligger Roslagsmuseet. Utenfor byen ligger skjærgården med fritidshus.

Norrtälje har vært et handelssentrum fra 1200-tallet, med betydelig våpenindustri på 1600- og 1700-tallet. Byen ble brent av russerne i 1719.

Norrtälje kommune ligger lengst nord i Stockholms län, har et areal på 2011 km2 og 60 668 innbyggere (2017). Kommunen har kyst mot Østersjøen  (Ålands hav) i øst. Sørligste del er skjærgård, i nord er kystlinjen rettere. Landskapet har sprekkedaler med mange vann og elver. Deler av kommunen har god dyrkingsjord. Norrtälje har hatt en jevn befolkningsvekst over en lang periode. De fleste arbeidsplassene er innenfor tjenesteyting. Industrien har produksjon av plastvarer, papirvarer og elektrisk utstyr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.