Nådendal er en bykommune på sørvestkysten av Finland, i landskapet Egentliga Finland (finsk: Varsinais-Suomi), 17 kilometer vest for Åbo. Kommunen har et landareal på 312 kvadratkilometer, 18 926 innbyggere i 2015 og er enspråklig finsk.

Nådendal ble grunnlagt i 1443 rundt birgittinerklosteret Vallis gratiae (latinsk: Nådens dal); klosterkirken er bevart, men er gjenreist etter brann 1628. Trehusbebyggelsen og klosterkirken dominerer gamlebyen. Den finske presidents sommerresidens Gullranda ligger på øya Luonnonmaa dit man kommer ved å krysse Ukko-Pekkas bro, innviet i 1934 og oppkalt etter den daværende presidenten Pehr Eivind Svinhufvud.

Byen har betydelig industri med blant annet sukkerfabrikk, oljeraffineri og importhavn for olje, korn og kull. Dyphavnen i Tupavori ble anlagt i forbindelse med andre verdenskrig og skapte stor vekst etter 1945, blant annet er det passasjertrafikk til Kapellskär og Stockholm i Sverige.

Syvsoverdagen er sommerens store begivenhet, den ble første gang feiret i 1889. Nådendal er en særpreget og idyllisk badeby, med Mummidalen som en av de store turistatraksjonene.

Nådendal er vennskapskommune med Svelvik.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.