Parisklubben er en uformell sammenslutning av statlige kreditorland som møtes i Paris for å drøfte spørsmål om gjeld og gjeldsslette, og reforhandle statlig eller statlig garantert gjeld fra stater som ikke makter å betjene inngåtte avtaler, oftest utviklingsland.

Parisklubben ble etablert i 1954 og har nå 22 faste medlemmer, stort sett vestlige land, inkludert Norge. Russland ble medlem i 1997, da øst-europeiske staters gjeld var en stor utfordring. Andre kreditorland inviteres hyppig til å være med i forhandlingene på ad hoc-basis.

Forhandlingene foregår mellom hvert enkelt debitor-land og Parisklubben som kollegium, slik at debitor møter alle kreditorene samlet og forhandler fram en avtale på samme vilkår med alle. Forhandlingene etterfølges av at hver av kreditorene inngår egne avtaler med debitorlandet på de avtalte vilkår; Parisklubben er altså ikke i seg selv en formell part i gjeldsavtalene.

Parisklubben var et svært viktig forum for å håndtere gjeldskrisen som rammet de fleste utviklingsland siden 1980-tallet, med gradvis økning i avtalt gjeldsslette fra 33 prosent i 1988 til 67 prosent i 1994. Etter 1996 har Parisklubbens bidrag til sletting av de fattigste landenes gjeld vært koordinert med HIPC-initiativet. Under denne ordningen er gjeldsreduksjon ofte enda høyere, de første årene på inntil 80 prosent, men prosentsatsen kan også nærme seg 100 prosent.

Les videre i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg