Ronny Johnsen

Faktaboks

Ronny Johnsen

eg. Jean Ronny Johnsen

Født
10. juni 1969, Sandefjord
23. juni 1998 regnes som en merkedag i norsk fotball. Det var den dagen Norge slo det legendariske landslaget til Brasil 2-1 i de innledende rundene til VM. Her er daværende landslagssjef Egil Olsen foran troppen på 22 mann som ble med til VM i 1998.
Bak fra venstre: Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Gunnar Halle, Egil Østenstad, Ståle Solbakken, Henning Berg, Håvard Flo og Erik "Myggen" Mykland. I midten fra venstre: assistentrener Bjørn Hansen, Tore André Flo, Jostein Flo, Ronny Johnsen, Dan Eggen, Vidar Riseth, Erik Hoftun. Foran fra venstre: Ole Gunnar Solskjær, Øyvind Leonhardsen, Espen Baardsen, Frode Grodås, Thomas Myhre, Roar Strand, Vegard Heggem og Jahn Ivar "Mini" Jakobsen.
/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Ronny Johnsen, norsk fotballspiller, vanligvis midtstopper, men har også spilt defensiv midtbane og spiss. Johnsen var blant annet midtstopper, da Norge slo Brasil 2–1 under VM i Frankrike i 1998.

Fakta

Spillestil

Ronny Johnsen var en anvendelig spiller som kunne bekle de fleste posisjoner på banen. Drillo omtalte ham bl.a. som «Norges mest komplette spiller». Johnsen startet som spiss, men ble etter hvert omskolert til midtstopper, ikke minst som følge av Drillos ønsker om en makker til Rune Bratseth i midtforsvaret på landslaget. Hans fremste egenskaper på banen var at han var hurtig, ballsikker, plasseringssterk, fotballsmart og god på hodet. Med sin bakgrunn som spiss hadde han også gode offensive kvaliteter.

Selv om Johnsen til tider var svært skadeplaget, fikk han med seg flere engelske og norske titler, vant Mesterligaen med Manchester United i 1999 og deltok på Norges VM-lag i Frankrike i 1998.

Meritter på landslaget

Johnsen spilte alle Norges fire kamper under VM i Frankrike i 1998, der Norge til slutt måtte gi tapt 0–1 for Italia i åttedelsfinalen.

Meritter i klubbfotball

Johnsen ble engelsk seriemester fire ganger med Manchester United i 1997 og 1999–2001 samt cupmester og mesterligavinner i 1999. I 1999 tok Manchester United the Treble og vant både serien, cupen og Mesterligaen. Johnsen ble også norsk seriemester med Vålerenga i 2005 og cupmester (Norgesmester) i 2008.

Personlige meritter

I 2008 ble Johnsen tildelt Kniksens hederspris. I 1999 ble han den første nordmannen som spilte en Mesterligafinale, da han var med fra start i finalekampen mot Bayern München, der Manchester United vant 2–1 etter en avgjørende scoring av innbytter Ole Gunnar Solskjær på overtid.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg