Faktaboks

Narodna Odbrana
Etymologi
serbisk «nasjonalt forsvar»
Uttale
nˈarodna ˈodbrana

Narodna Odbrana var en serbisk patriotorganisasjon, stiftet i 1908 med formål å frigjøre Bosnia-Hercegovina fra Østerrike-Ungarn og samle alle sørslavere i en stat ledet av Serbia.

Den direkte foranledning til stiftelsen var Østerrike-Ungarns annektering av Bosnia-Hercegovina i 1908. Etter 1878 hadde Bosnia-Hercegovina vært okkupert av Østerrike-Ungarn. Med annekteringen, det vil si innlemmelsen i dobbeltmonarkiet, ble det vanskeligere for Serbia å håpe at Bosnia-Hercegovina kunne innlemmes i Serbia på fredelig vis. Derfor vokste behovet for aksjoner.

Organisasjonen ble ledet av den serbiske generalen Božidar Janković, men hadde flere fremtredende intellektuelle som medlemmer, blant andre nestformannen Ljubomir Jovanović, historieprofessor og serbisk innenriksminister. Blant stifterne var også forfatterne Jovan Dučić og Branislav Nušić.

Narodna Odbrana drev offisielt idretts- og kulturarbeid for å fremme en patriotisk holdning. I 1909 utstedte Østerrike et ultimatum til Serbia: anerkjenne annekteringen og forby Narodna Odbranas virksomhet. Den serbiske regjeringen fulgte påbudet, Narodna Odbrana ble formelt oppløst, men hadde fortsatt et hemmelig nettverk i Bosnia-Hercegovina. Under balkankrigene fra 1912 til 1913 rekrutterte de frivillige fra Bosnia til den serbiske hæren i Makedonia. De dannet samtidig partisan- og spiongrupper som samarbeidet med den «hemmelige» organisasjonen Den svarte hånd i Serbia, som bestod av nasjonalistiske serbiske offiserer. Den svarte hånd hadde infiltrert ungdomsbevegelsen Mlada Bosna, som stod bak mordet på den østerrikske tronfølgeren Franz Ferdinand i Sarajevo 28. juni 1914. I Bosnia-Hercegovina var det forbindelse mellom alle disse tre organisasjonene, som hadde som mål at Bosnia-Hercegovina skulle innlemmes i Serbia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg