NOAH – for dyrs rettigheter er en norsk organisasjon (forening), stiftet i 1989, som arbeider for dyrevern og dyrerettigheter.

Standpunkter

Organisasjonen arbeider mot utnytting av dyr blant annet i matproduksjon, klesproduksjon, forsøksvirksomhet og underholdning, samt ulovlig mishandling av dyr. NOAH har blant annet markert seg i kampen for å avvikle pelsdyrnæringen, og arrangert årlige fakkeltog mot pels.

I 1999 lanserte NOAH en Dyrerettighetserklæring i 9 punkter:

1. Alle dyr er enkeltindivider, og har en verdi i seg selv uavhengig av nytteverdien for andre.

2. Alle dyr har rettigheter som fremgår av denne erklæringen i henhold til sine behov uavhengig av art, rase, kjønn, alder og deres status i menneskesamfunnet.

3. Alle dyr har rett til å bevege seg fritt, rett til frisk luft og rett til å utfolde seg i det miljøet som er naturlig for arten, og i henhold til sine artsspesifikke atferdsbehov. Alle dyr som er gjort avhengige av menneskene har rett til å få sine endrede, men artsspesifikke, behov dekket.

4. Alle dyr har rett til naturlig samvær med artsfeller utfra artens fysiske og sosiale behov.

5. Alle dyr har rett til at deres formering ikke blir manipulert kun utfra hensyn til menneskene.

6. Alle dyr har krav på frihet fra å bli påført smerte og lidelse, og fra å bli behandlet nedverdigende av menneskene. Dette gjelder ikke smerte som påføres av hensyn til dyret selv.

7. Alle dyr har krav på å få anerkjennelse for at livet er det viktigste for hvert enkelt individ, og deres ønske om å leve kan derfor ikke ignoreres.

8. Alle dyr har rett til en juridisk status som levende vesner med verdi i seg selv, og til ikke å bli definert som ting eller eiendom. Dette innebærer at deres interesser skal vektlegges i juridiske sammenhenger.

9. Alle dyr har krav på at det tas hensyn til deres livsgrunnlag.

Organisasjon

Organisasjonen oppgir i 2021 at den har 16 000 og er representert med lokale aktive over hele landet. NOAH har kontor i Oslo, og er fast høringsinstans for Landbruks- og matdepartementet, og representert i flere råd og utvalg, for eksempel i Forsøksdyrutvalget.

NOAH arbeider med politisk påvirkning, faglige utredninger, informasjonsarbeid og næringslivspåvirkning.

NOAH samarbeider med dyrerettighetsorganisasjoner i utlandet, og er medlemsorganisasjon i internasjonale nettverk som Fur Free Alliance, og kontaktorganisasjon for InterNICHE mot bruk av forsøksdyr i undervisning.

NOAHs leder er veterinær Siri Martinsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg