dyrerettigheter

Artikkelstart

Dyrerettigheter er rettigheter som tillegges dyr.

Faktaboks

Også kjent som
dyrs rettigheter

Et eksempel på et sett med dyrerettigheter er det som er formulert i organisasjonen NOAHs Dyrerettighetsserklæring i 9 punkter:

1. Alle dyr er enkeltindivider, og har en verdi i seg selv uavhengig av nytteverdien for andre.

2. Alle dyr har rettigheter som fremgår av denne erklæringen i henhold til sine behov uavhengig av art, rase, kjønn, alder og deres status i menneskesamfunnet.

3. Alle dyr har rett til å bevege seg fritt, rett til frisk luft og rett til å utfolde seg i det miljøet som er naturlig for arten, og i henhold til sine artsspesifikke atferdsbehov. Alle dyr som er gjort avhengige av menneskene har rett til å få sine endrede, men artsspesifikke, behov dekket.

4. Alle dyr har rett til naturlig samvær med artsfeller utfra artens fysiske og sosiale behov.

5. Alle dyr har rett til at deres formering ikke blir manipulert kun utfra hensyn til menneskene.

6. Alle dyr har krav på frihet fra å bli påført smerte og lidelse, og fra å bli behandlet nedverdigende av menneskene. Dette gjelder ikke smerte som påføres av hensyn til dyret selv.

7. Alle dyr har krav på å få anerkjennelse for at livet er det viktigste for hvert enkelt individ, og deres ønske om å leve kan derfor ikke ignoreres.

8. Alle dyr har rett til en juridisk status som levende vesner med verdi i seg selv, og til ikke å bli definert som ting eller eiendom. Dette innebærer at deres interesser skal vektlegges i juridiske sammenhenger.

9. Alle dyr har krav på at det tas hensyn til deres livsgrunnlag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg