Mon

Artikkelstart

Mon er en delstat i Myanmar, på østkysten av Andamansjøen. Mon grenser til delstaten Karen i øst, divisjonene Bago i nord og Taninthayi i sør. Delstaten har også en kort grense til Thailand i sørøst. Utenfor kysten ligger øyene Balu Kyun og Kalagauk. Mons har et areal på 12 155 kvadratkilometer med 2 054 394 innbyggere (2014). Hovedstad er Mawlamyine. Befolkningen består i hovedsak av monfolk og burmanere.

Næringsliv

Delstaten omfatter utløpet av elven Thanlwin, hvor Mawlamyine er lokalisert. Mawlamyine er den største havnebyen i den sørøstlige delen av Myanmar. De viktigste jordbruksprodukter er ris og gummi. Det drives kystfiske. Den industrielle virksomheten omfatter papir- og gummiindustri.

Historikk

Siden 1949 har de indre fjellstrøkene av delstaten vært tilholdssted for «New Mon State Party» (NMSP) og dens militære gren «Mon nasjonale frigjøringsfront». Mange har flyktet til Thailand. I 1995 ble NMSP presset til å inngå våpenhvileavtale med de militære myndighetene. Internasjonale menneskerettsorganisasjoner har imidlertid kritisert myndighetene for alvorlige brudd på menneskerettighetene i Mon-staten. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fantes det i 2016 cirka 200 000 internt fordrevne personer i delstatene i den sørøstlige delen av Myanmar, herunder monfolk. I 2019 søkte cirka 900 monfolk tilflukt i flyktningleirer i Thailand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg