Mon, delstat i Myanmar, på østkysten av Mottamabukta (Martabanbukta), grenser til delstaten Kayin (Karen) i øst, divisjonene Bago (Pegu) i nord og Taninthayi (Tenasserim) i sør, samt en kort grense til Thailand i sørøst; 12 297 km2 med 2,5 mill. innb. (1995). Hovedstad: Mawlamyine (Moulmein).

Mon-staten omfatter utløpet av elven Thanlwin (Salween). Utenfor kysten ligger øyene Balu Kyun og Kalagauk. Befolkningen består av monfolk og burmanere (bamarer). Største by er hovedstaden Mawlamyine som også er en viktig havneby.

Siden 1949 har de indre fjellstrøkene av delstaten vært tilholdssted for «New Mon State Party» (NMSP) og dens militære gren «Mon nasjonale frigjøringsfront». Mange har flyktet til Thailand, men de thailandske myndighetene har gjennom 1990-årene to ganger presset flyktningene tilbake over grensen til Myanmar. I 1995 ble NMSP presset til å inngå våpenhvileavtale med de militære myndighetene. Internasjonale menneskerettsorganisasjoner har kritisert myndighetene for alvorlige brudd på menneskerettighetene i Mon-staten. 2005 fantes det 48 000 internt fordrevende i delstaten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.