Moholmen fyr

Moholmen fyr i Lofoten

Artikkelstart

Moholmen fyr er en fyrstasjon på Vestfjordens vestside, i Vågan kommune, Nordland. Fyret ligger i havgapet sør for Svolvær, på en linje mellom Henningsvær og Skrova. Den ble opprettet som ledfyr i 1914, automatisert og avbemannet i 1974.

  • Tårnets høyde: 12,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 23,1meter
  • Lysvidde: 13,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter holmen den står på. Mo kommer av det gammelnorske már, som betyr måse (måke).

Historikk

Etter at Svolvær fyrstasjon ble nedlagt i 1912 ble det behov for et kraftig lys lenger ute i fjorden, og Moholmen fyrstasjon ble bygget. Den fikk et 20 meter høyt støpejernstårn med et 3. ordens lynblinkapparat i lyktehuset. Boligene ble bygget for én fyrvokter, én fyrassistent og én reserveassistent. De to første fikk familieleiligheter, sistemann bare ett rom og kjøkken.

I 1922 ble lyskilden i tårnet flyttet til Skrova nye fyr og et nytt, svakere lys ble montert. I 1936 ble hele støpejernstårnet flyttet til Tranøy fyrstasjon, og et lavere tårn montert på Moholmen. I 1963 ble fyret elektrifisert med strøm fra aggregater og gjort om til tørnstasjon. De vanskelige adkomstforholdene på fyret gjør at det ikke er noe organisert besøkstilbud der.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg