Faktaboks

Etymologi

antakelig av mannsnavnet Henning

Innbyggertall
507 (SSB, 2023)
Landareal
0,3 km²
Tettstedsnummer
7813 Henningsvær
Henningsvær luftfoto
Luftfoto over tettstedet Henningsvær med fjellene på Austvågøya i bakgrunnen: Festvågtinden (541 moh.) til venstre, Kvanndalstinden (818 moh.) sentralt og Vågakallen (943 moh.) bak til høyre.
Henningsvær luftfoto
Henningsvær
Natt i Henningsvær havn, august 2015
Henningsvær
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Henningsvær under Lofotfiske.
Henningsvær under Lofotfiske.

Henningsvær er et tettsted i Vågan kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,3 km², og har 507 innbyggere (2023).

Henningsvær ligger på de små, relativt flate øyene Heimøya og Hellandsøya, like utenfor sørvestspissen av Austvågøy. Avstanden til kommunesenteret Svolvær er 26 kilometer, og til nærmeste flyplass, Svolvær lufthavn, Helle, 31 kilometer.

I 1934 ble øyene i sør koblet sammen med molo, og Henningsvær ble etter dette en god havn for fiskeflåten og var lenge et dominerende fiskevær og fiskemottak i Lofoten. Fisket utenfor Henningsvær har variert betydelig over tid; på sitt høyeste hadde stedet om lag 60 fiskemottak; i dag er bare et par-tre tilbake.

Henningsvær fikk veiforbindelse til Austvågøya via et par mindre øyer i 1983, og turisttrafikken har hatt en stadig økning siden. I dag er reiselivet en viktig næringsinntekt for Henningsvær, og tettstedet har flere hoteller, rorbuanlegg, restauranter og gallerier. Årlig arrangeres Lofoten Internasjonale Tørrfiskfestival. Henningsvær er også et av Lofotens viktigste utgangspunkter for friluftsaktiviteter som klatring i området rundt Vågakallen på Austvågøya nordøst for tettstedet.

Ved den første norske folketellingen i 1769 hadde Henningsvær en fast bosetning på bare fire personer, men fikk etter hvert økende betydning som fiskevær, og i 1875 figurerer stedet som et tettsted med 235 innbyggere. Folkemengden i tettstedet kulminerer rundt 1950 og hadde ved folketellingen dette året 994 innbyggere.

Kart

Henningsvær
Henningsvær
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Thor Ingvart Karlsen

Det synes som om artikkelen er skrevet for 50 år siden.Den bør revideres.

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Takk for innspillet. Vi jobber med å få tak i noen lokalkyndige i området; forhåpentligvis vil både Henningsvær og de andre artiklene om Vågan kommune bli oppdatert ganske snart. Vennlig hilsen Kirsten Halvorsen

svarte Karsten Meinich

For eksempel mangler denne saken betydelig med kultur- og samfunnshistorie knyttet til Henningsvær. I sin nåværende form er den 90 prosent en geografisk gjenfortelling av stedets eksistens, ispedd merkelige subjektive innfall - "...som er en god havn."Her er en liten dokumentarfilm jeg lagde fra Henningsvær i 2004 som forsøker å dele en liten beretning om fiskeværets møte med moderniteten: http://vimeo.com/2842885

skrev Thor Ingvart Karlsen

Det er 4 år siden det kom innspill til artikkelen. Men artikkelen er uforandret. SNL er opptatt av at en artikkel skal være korrekt, men her svikter SNL selv.Forslag til forbedring er forkastet som søppel.Thor Ingvart Karlsen - #tweet

svarte Georg Kjøll

Hei Thor Ingvart. Når vi i den nye redaksjonen overtok etter Kunnskapsforlaget arvet vi hundrevis av forbedringsforslag og brukerartikler som ikke hadde blitt evaluert. Det fantes heller ingen teknisk infrastruktur som gjorde at vi kunne finne igjen hvor disse forslagene på en enkel måte. Derfor har mange blitt liggende uoppdaget til denne dag.På akkurat denne artikkelen har vi heller ingen fagansvarlige, men legger du inn et nytt endringsforslag og retter opp det du mener er feil, lover jeg å følge opp etter beste evne.Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg