Moa Martinson

Faktaboks

Moa Martinson
eg. Helga Maria, født Swartz
Født
1890
Død
1964

Moa Martinson

Moa Martinson av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Moa Martinson, svensk forfatter, gift med H. Martinson 1929–41. Gjennombruddsromanen Kvinnor och äppelträd (1933) skifter mellom realistiske skildringer av ulike kvinners liv og symbolske fremstillinger av kvinnekroppens ulike biologiske funksjoner. Hun forbindes gjerne med den gruppen av svenske forfattere som går under navnet «statarskolan». I denne gruppen var Martinson den frodigste og mest klassebevisste realist, ingen kresen artist, men en suveren forteller.

Arbeiderkvinnenes harde tilværelse og fellesskapet kvinner imellom er hennes motiver. Romantrilogien Mor gifter sig (1936), Kyrkbröllop (1938) og Kungens rosor (1939) er sterkt selvbiografisk, skrevet som et svar til de mannlige proletarforfatternes utviklingsromaner. Mens guttene strever etter å komme bort fra sine fattige opphavsmiljøer, formes proletarjenten Mia til et liv som ligner morens. Martinsons bøker fra 1930-årene rommer også en kritikk av disse mannlige forfatternes primitivistiske drøm om fri seksualitet. Mer fritt fabulerende er den romantiske Drottning Grågyllen (1937) og de sammenhengende romanene Vägen under stjärnorna (1940) og Brandliljor (1941), et stort bondeepos fra 1800-tallets Östergötland, som fikk et motstykke i Livets fest (1949). Piken Betty er en sentral skikkelse i firebindsserien som ble innledet med Den osynlige älskaren (1943) og ble avsluttet med Hemligheten (1959).

I 1940- og 1950-årene kom Martinsons bøker i masseopplag, også 1980-årene har vist stor interesse for forfatterskapet. En rekke av hennes bøker er oversatt til norsk. I 1987 ble det laget en film om hennes liv, Moa (regi Anders Wahlgren).

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg