Faktaboks

Moa Martinson
Helga Maria Svartz/Swartz
Født
2. november 1890, Vårdnäs, Östergötland, Sverige.
Død
5. august 1964, Sorunda, Södermanland, Sverige
Moa Martinson

Moa Martinson

Av /NTB Scanpix ※.
Moa Martinson
Moa Martinson i sitt hjem i Sorunda i 1957
Av /Pressens bild.

Moa Martinson var en svensk forfatter. Martinson er en av de fremste representantene for arbeiderlitteratur på svensk og forbindes ofte med den såkalte «statarskolen», litteratur som skildrer «statare», det vil si livegnes vilkår. Hennes forfatterskap fokuserer særlig på denne gruppens mødre og døtre, og debuten Kvinnor och äppelträd fra 1933 inkluderte detaljerte skildringer av fødsler, som ikke var vanlig på den tiden. Martinson var mye lest i sin samtid, men ble lenge nedvurdert av kritikerne. Først i 1980-årene ble Martinsons forfatterskap trukket fram fra skyggen av hennes mann, Harry Martinson. I 1987 ble det laget en film om hennes liv, Moa (regi Anders Wahlgren).

Liv

Martinson vokste opp i Norrköping med en ensom mor som arbeidet i tekstilindustrien. Hun giftet seg med arbeideren Karl Johansson og flyttet som 19-åring til hans torp, Johannesdal, som på 1930-tallet og fram til Martinsons død ble en viktig samlingsplass for kunstnere og forfattere. På 1920-tallet leste hun den danske arbeiderforfatteren Martin Andersen Nexø og ble dypt inspirert. Sammen med Johansson fikk Martinson fem barn, som hun oppdro alene mens mannen var ute og jobbet, gjerne i ukevis av gangen. Etter at hun ble enke, giftet hun seg i 1929 med forfatteren Harry Martinson. Ekteskapet varte til 1941. To av barna døde i en drukningsulykke i 1925.

Forfatterskap

Martinson hadde ingen formell utdannelse. Hun debuterte som samfunnsdebattant i en spalte for kvinnespørsmål i den syndikalistiske avisen Arbetaren i 1922 og var en aktiv bidragsyter i arbeideraviser i 1920-årene. Først i 1933 utga hun sin første skjønnlitterære roman, Kvinnor och äppelträd, samme år som de svenske arbeiderforfatterne Ivar Lo-Johansson og Jan Fridegård. Alle tre forfatterne skildret vilkårene til livegne på starten av 1900-tallet, og på grunn av disse fellestrekkene ga litteraturkritikerne dem tilnavnet «statarskolan». I denne gruppen var Martinson den frodigste og mest klassebevisste realisten – en suveren og uredd forteller som skildret livsbetingelsene for arbeiderkvinner.

Arbeiderkvinnenes harde tilværelse og fellesskapet kvinner imellom er hennes motiver. Gjennombruddsromanen Kvinnor och äppelträd (1933) skifter mellom realistiske skildringer av ulike kvinners liv og symbolske fremstillinger av kvinnekroppens ulike biologiske funksjoner. Romantrilogien Mor gifter sig (1936), Kyrkbröllop (1938) og Kungens rosor (1939) – også kalt Mia-trilogien – er sterkt selvbiografisk og delvis skrevet som et svar til den mannlige statarskolens utviklingsromaner. Mens guttene strever etter å komme bort fra sine fattige opphavsmiljøer, formes proletarjenta Mia til et liv som ligner morens. Martinsons bøker fra 1930-årene rommer også en kritikk av disse mannlige forfatternes primitivistiske drøm om fri seksualitet.

Mer fritt fabulerende er den romantiske Drottning Grågyllen (1937) og de sammenhengende romanene Vägen under stjärnorna (1940) og Brandliljor (1941), et stort bondeepos fra 1800-tallets Östergötland, som fikk et motstykke i Livets fest (1949). Piken Betty er en sentral skikkelse i firebindsserien som ble innledet med Den osynlige älskaren (1943) og avsluttet med Hemligheten (1959).

Først i 1988 kom den første doktorgraden om Martinson, skrevet av den svenske debattanten og litteraturviteren Ebba Witt-Brattström, som tydelig plasserte forfatterskapet innenfor modernismen. I 2019 utkom dokumentarfilmen Moa Martinson – Landsmoderen, om Moa Martinson, regissert av Maj Wechselmann og med manus skrevet av Witt-Brattström. Tittelen spiller på et uttrykk som den tidligere svenske statsministeren Tage Erlander brukte om Moa Martinson i 1954.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Engman, Kerstin: Moa Martinson : ordet och kärleken, 1990, isbn 91-550-3609-0
  • Witt-Brattström, Ebba: Moa Martinson : skrift och drift i trettiotalet, 1988, isbn 91-1-884181-3

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg