De to broene over Lillebælt
Middelfart by ligger nært de to broene over Lillebælt.
De to broene over Lillebælt
Av .

Middelfart kommune er en kommune vest på Fyn i Danmark. Den hadde 39 603 innbyggere i 2022 og har et areal på 300 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Ejby, Middelfart og Nørre Aaby. Kommunen tilhører Region Syddanmark. Administrasjonssenteret ligger i Middelfart by.

Mesteparten av kommunens areal brukes til landbruk, bare ti prosent benyttes til skogbruk. Landbruket domineres av svine- og storfeproduksjon, samt korn, mais og sukkerbeter. Fra gammelt av gikk fergetrafikken til Fyn fra Middelfart, men etter at Lillebæltsbroene ble åpnet i 1935 og 1970 har kommunen fått gode transportmuligheter, men også miljømessige utfordringer. Det gamle havneområdet i Middelfart by har opplevd betydelig vekst av både boliger og næringsvirksomheter.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Middelfart (16 277)
  • Strib (4872)
  • Nørre Aaby (3133)
  • Ejby (2140)
  • Gelsted (1699)

Middelfart

Byen Middelfart omtales første gang i kong Valdemars jordebok fra 1231, og de eldste kjøpstadsrettighetene skriver seg fra 1496. Byen var et gammelt fiske- og fergested som nå er preget av den sentrale plasseringen ved de to broene over Lillebælt. Den eldste bydelen ligger ved Gammel Havn, hvor flere gamle bygninger finnes, blant annet Middelfart kirke og Henner Friiisers Hus, byens eldste bygning, som ble oppført omkring 1575–1600.

Fergetrafikken var viktig fram til 1872, da jernbaneferjen mellom Strib og Fredericia ble tatt i bruk. Byggingen av den gamle Lillebæltsbroen i 1928–1935 bidro til betydelig vekst. Kultursenteret Kulturøen ble anlagt på en kunstig øy mellom begge Lillebæltsbroene, og åpnet for publikum i 2005. Vest for byen ligger slottet Hindsgavl og Danmarks Keramikmuseum.

Middelfart er vennskapsby med Mandal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg