Hindsgavl

Artikkelstart

Hindsgavl er et gods og slott i Danmark, på Fyn, på odden ved Lillebælt vest for Middelfart. Middelfart kommune eier godset på 1100 dekar, mens Realdania By og Byg siden 2003 eier slottet, som i dag fungerer som hotell og konferansesenter.

Gården er første gang nevnt i 1231 og var da krongods og senter i Hindsgavl len. Etter at lenene ble opphevet i 1660 ble Hindsgavl i 1665 overdratt til landsdommer Jens Lassen. Godset hadde deretter mange eiere før det i 1745 ble solgt til Niels Andersen Basse. Etter ham overtok datterdatteren Karen Basse Fønss, som var gift med kammerherre Christian Holger Adeler, og godset var fra 1815 stamhus i slekten Fønss. Stamhuset ble avløst i 1921, og godset ble solgt til Middelfart kommune. Kommunen har utstykket mesteparten av jordene, men eier fremdeles hovedgården på 1100 dekar. Slottet, parken og skogen ble i 1923 overdratt til et aksjeselskap eid av Foreningen Norden.

Hindsgavl slott

Hindsgavl slott var opprinnelig en stor middelalderborg, med et 100 m2 stort hovedtårn, kongefløy, fruerstue og en rekke andre bygninger innenfor ringmuren. Christian 4 lot 1607 oppføre en tidsmessig hovedbygning på Hindsgavl. Slottet forfalt på 1600-tallet, delvis som en følge av krigshandlinger. Den nåværende hovedbygningen er et klassisistisk hus i to etasjer med høyt valmtak, oppført 1784 av kammerherre Adeler. Hovedbygningen har midtrisalitt på begge sider, og to korte sidefløyer mot gårdsplassen som flankeres av to lange enetasjes fløyer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg