Michael Atiyah

Faktaboks

Michael Atiyah
Uttale
ˈa:tja:
Født
22. april 1929, London
Død
11. januar 2019, London
vokste opp i Sudan, Libanon og Egypt
Sir Michael Atiyah
Av .

Artikkelstart

Sir Michael Atiyah var en britisk matematiker som ble tildelt Fields' medalje i 1966 og Abelprisen i 2004. Han er best kjent for sitt arbeid med topologisk K-teori og det såkalte Atiyah-Singer-indeks-teoremet.

Bakgrunn

Atiyah vokste opp i Sudan og Libanon. På grunn av krigshandlinger i Libanon ble han sendt til en internatskole i Kairo fra 1941. Etter andre verdenskrig flyttet familien tilbake til England.

Michael Atiyah studerte i Cambridge fra 1947 og var doktorstudent hos William V. D. Hodge mellom 1952 og 1955. Det var her han ble kjent med moderne matematiske områder mellom differensialgeometri og topologi.

Arbeid og betydning

I samarbeid med den tyske matematikeren Friedrich Hirzebruch utviklet Atiyah et innflytelsesrik topologisk verktøy, kalt K-teori. Senere samarbeidet han med amerikaneren Isadore M. Singer. Tidlig på 1960-tallet fant de et viktig teorem, kalt indeksteoremet, om antallet løsninger av såkalte elliptiske differensialligninger.

Atiyah mottok Fields' medalje i 1966 på den internasjonale matematikerkongressen i Moskva. I 2004 fikk han Abelprisen av det Norske Vitenskapsakademiet i Oslo sammen med Singer, «for å ha oppdaget og bevist indeksteoremet, som knytter topologi, geometri og analyse til hverandre, og den fremtredende rolle de har hatt når det gjelder å bygge nye broer mellom matematikk og teoretisk fysikk

Atiyah var ikke bare engasjert for forskningens rolle i samfunnet, men var også aktiv blant forskere ved å gi støtte til fredsbevegelser. Fra 1997 var han president i Pugwash-konferansene. I denne perioden hjalp han til med å avverge konfrontasjon mellom atommaktene India og Pakistan. Som president av Royal Society i 1990–1995 kritiserte Atiyah offentlig det britiske atomprogrammet som farlig sløsing med vitenskapelige ressurser.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg