Faktaboks

Pugwash-bevegelsen
Uttale
pˈʌgwåʃ-

Pugwash-bevegelsen er en internasjonal ikke-statlig organisasjon av forskere som arbeider for kjernefysisk nedrustning. Organisasjonen ble stiftet i 1957 og styrer sitt arbeid via fire regionale hovedkontorer i Europa og USA. Pugwash-bevegelsen ble tildelt Nobels fredspris i 1995.

Formål

Pugwash-bevegelsens arbeid tar utgangspunkt i verdiene beskrevet i Russell-Einstein-manifestet, som var navnet på oppropet vitenskapsmennene Albert Einstein og Bertrand Russell skrev under på da organisasjonen ble stiftet. Her står det blant annet at alle som arbeider med vitenskap har et ansvar i å bidra til utviklingen av løsninger og oppfinnelser som er bra for samfunnet. Vitenskapsfolk må derfor ta aktivt avstand fra å bruke vitenskap til å utvikle våpen som kan utslette menneskeheten, slik som atomvåpen og andre masseødeleggelsesvåpen. Organisasjonen arbeider også for at forskere på tvers av land kan møtes for å utvikle bedre løsninger på krig og konflikt i verden.

Bakgrunn

En av vitenskapsmennene som arbeidet med å utvikle atomvåpen under andre verdenskrig, var den polsk-britiske vitenskapsmannen Joseph Rotblat. I 1944 bestemte han seg for å ta avstand fra all forskning som bidro til å utvikle farlige våpen, og ønsket å samle sammen andre forskere som ville arbeide for det samme. Rotblat skrev et felles opprop for forskere mot atomvåpen som fikk navnet Russel-Einstein-manifestet, etter de to vitenskapsmennene som først skrev under på oppropet. Oppropet ble utgangspunktet for opprettelsen av organisasjonen, som fikk navn etter byen Pugwash i Canada hvor den første internasjonale konferansen for forskere mot atomvåpen ble holdt i 1957. Pugwash-bevegelsen og Rotblat fikk Nobels fredspris for 1995. Rotblat døde i 2005.

Organisasjon

Pugwash-bevegelsen er partipolitisk uavhengig, og tar derfor ikke imot støtte fra stater eller privatpersoner med politisk tilhørighet. Pugwash-bevegelsens arbeid styres av et overordnet sekretariat med en president og generalsekretær som leder organisasjonens fire regionale kontorer i London, Roma, Genève og Washington D.C.

Forskerne som er tilknyttet organisasjonen er delt inn i egne arbeidsgrupper. Disse holder egne årlige møter og seminarer hvor de tar opp dagsaktuelle temaer om vitenskapens rolle i å fremme fred. Den brasilianske diplomaten Sergio Duarte har vært Pugwash-bevegelsens president siden 2017.

Aktivitet

Den viktigste aktiviteten til organisasjonen er den internasjonale Pugwash-konferansen som holdes annethvert år. Her møtes over hundre forskere fra forskjellige fagfelt for å diskutere vitenskapelige løsninger på politiske problemer. Konferansene består både av møter som er åpne for pressedekning og lukkede møter bare for medlemmer og andre spesielt inviterte. Konferansene har vært viktig for utviklingen av egne nedrustningsavtaler i flere land i Asia, Europa og Amerika.

Pugwash-bevegelsen i Norge

Pugwash-bevegelsen i Norge ble grunnlagt av fysikkprofessor Harald Wergeland. Fra 1978 skiftet organisasjonen navn til Den norske Pugwashkomité under ledelse av statsviter Sverre Lodgaard. I 1997 ble den internasjonale Pugwash-konferansen holdt på Lillehammer. Siden 1995 ledes Den norske Pugwashkomitéen av professor i matematisk statistikk Bent Natvig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg