Mesna kraftverk er et vannkraftverk i Lillehammer kommune, Oppland. Kraftverket utnytter fall i Mesna, som er en del av Glommavassdraget.

Magasin er Nord-Mesna (520-511 moh), men det pumpes også vann fra Nord-Mesna og fra Sør-Mesna. Fra Mesnaelva på Kroken går det først en 700 m lang kanal frem til inntaket. Herfra føres vannet i en nesten 3 km lang tunnel ned til kraftverket, som ligger i fjellet under Lillehammer by. Fra kraftverket går utløpstunnelen ned til Mesnas utløp i Mjøsa. Stasjonen har en brutto fallhøyde på 359 meter. Mesna kraftverk er bestykket med to francisturbiner. Aggregatene har en ytelse på henholdsvis 25 og 12,5 MW og midlere årsproduksjon er på 151 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i 1986 og eies og driftes av av Eidsiva Vannkraft avdeling Mesna Kraftverk.

Mesnafossen har vært utnyttet til kraftproduksjon helt siden 1894. Vannet ble da ført i rørgate fra Kroken til kraftverket som lå i dagen. Dagen tilløpskanal på Kroken er mye benyttet til padling, fisking og bading. Minstevannføringen nedenfor inntaket gjør at hele elva fortsatt er attraktiv til bading og turgåing langs hele elveløpet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.