Mesna kraftverk er et vannkraftverk i Lillehammer kommune, Innlandet fylke. Kraftverket utnytter fall i Mesna, som er en del av Glommavassdraget.

Magasinet er Nord-Mesna (520–511 meter over havet), men det pumpes også vann fra Sør-Mesna. Fra Mesnaelva på Kroken går det først en 700 meter lang kanal frem til inntaket. Herfra føres vannet i en nesten tre kilometer lang tunnel ned til kraftverket, som ligger i fjellet under Lillehammer by. Fra kraftverket går utløpstunnelen ned til Mesnas utløp i Mjøsa. Stasjonen har en brutto fallhøyde på 360 meter.

Mesna kraftverk har to francisturbiner. Aggregatene har en installert effekt på henholdsvis 25 og 12,5 MW, og en midlere årsproduksjon er på 180 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i 1984 og eies og driftes av av Hafslund E-CO.

Mesnafossen har vært utnyttet til kraftproduksjon helt siden 1894. Vannet ble da ført i rørgate fra Kroken til kraftverket, som lå i dagen. Dagen tilløpskanal på Kroken er mye benyttet til padling, fisking og bading. Minstevannføringen nedenfor inntaket gjør at hele elva fortsatt er attraktiv til bading og turgåing langs hele elveløpet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg