Meknès

Artikkelstart

Meknès er en by i Marokko, på et platå 50 kilometer sørvest for Fès. Byen har 632 079 innbyggere (2014).

Faktaboks

Også kjent som
arab. Miknasa

Bybeskrivelse

Meknès er delt i to atskilte deler av elven Boufekrane: gamlebyen (medinaen) og den moderne bydelen, Ville Nouvelle, som ble anlagt av franskmennene.

Næringsliv og transport

Meknès er et handelssentrum for et av landets viktigste jordbruksdistriker. Byen har variert industriell virksomhet omfattende blant annet kjemisk industri, tekstil-, konserves- og metallindustri og produksjon av bildeler. Turisme er også av betydning for byen. Fès Saïs internasjonale lufthavn er nærmeste flyplass. Det er gode togforbindelser til andre byer vest, nord og øst for Meknès.

Kultur og utdanning

Medinaen ble i 1996 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Torget er flankert av to store og vakre byporter. Bab al-Mansour-porten er fra 1732. Porten brukes nå som et kunstgalleri. I tårnet Borj Belkari, som ble bygd i det 17. århundre, har det siden 2003 vært et museum for marokkansk keramikk. Palasset Dar Jamai er fra 1882. Fra 1920 har det vært brukt som et kunstmuseum. Byens største moské ble bygd i det 12. århundre. Sultan Moullay Ismails mausoleum er fra 1703. Palasset Dar el-Baida ble bygd i perioden 1760-1775. Siden 1961 har det vært brukt som landets militærakademi.

Historie

Meknès er en av Marokkos fire kongebyer. Byen var Marokkos hovedstad fra 1672 til 1727. Den ble delvis ødelagt av et jordskjelv i 1755

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg