Faktaboks

Meknès
arab. Miknasa

Meknès er en by i Marokko, på et platå 50 kilometer sørvest for Fès. Byen har 568 000 innbyggere (2022).

Bybeskrivelse

Meknès er delt i to atskilte deler av elven Boufekrane: gamlebyen (medinaen) og den moderne bydelen, Ville Nouvelle, som ble anlagt av franskmennene. De to bydeler er adskilt av elvedalen Bou Fekrane.

Næringsliv og transport

Meknès er et handelssentrum for et av landets viktigste jordbruksdistriker. Byen har variert industriell virksomhet omfattende blant annet kjemisk industri, tekstil-, konserves- og metallindustri og produksjon av bildeler. Turisme er også av betydning for byen. Fès Saïs internasjonale lufthavn er nærmeste flyplass. Det er gode togforbindelser til andre byer vest, nord og øst for Meknès.

Kultur og utdanning

Medinaen ble i 1996 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Torget er flankert av to store og vakre byporter. Bab al-Mansour-porten er fra 1732. Porten brukes nå som et kunstgalleri. I tårnet Borj Belkari, som ble bygd i det 17. århundre, har det siden 2003 vært et museum for marokkansk keramikk. Palasset Dar Jamai er fra 1882. Fra 1920 har det vært brukt som et kunstmuseum. Byens største moské ble bygd i det 12. århundre. Sultan Moullay Ismails mausoleum er fra 1703. I det hundre år gamle palasset Dar Jamai er det et kunstmuseum med en samling av juveler, keramikk, sølv og tepper. Palasset Dar el-Baida ble bygd i perioden 1760-1775. Siden 1961 har det vært brukt som landets militærakademi.

Ved Volubilis 20 kilometer nord for Meknès er det romerske ruiner, som i 1997 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Meknès er en av Marokkos fire kongebyer. De tre andre kongebyene er Marrakech, Fès og Rabat. Byen var Marokkos hovedstad fra 1672 til 1727. Den ble delvis ødelagt av et jordskjelv i 1755.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg