Max Bill

Faktaboks

Max Bill
Født
22. desember 1908, Winterthur, Sveits
Død
9. desember 1994, Berlin, Tyskland
Max Bill. Fargeseriegrafi. Datert 1969.

Artikkelstart

Max Bill var en sveitsisk arkitekt, maler, billedhugger og brukskunstner. Han beskrives som et renessansemenneske som uproblematisk vekslet mellom de ulike disiplinene.

Utdannelse

Bill var utdannet blant annet ved Bauhaus i Dessau i 1927–1929. Han fremholdt funksjon som det viktigste prinsippet for kunstnerisk virksomhet i samsvar med Bauhaus ideer, og var en av de ledende innen sveitsisk abstrakt kunst.

Kunstneren

Bill bygde sitt maleri på geometriske grunnformer og rene primærfarger. Han tilhørte i 1932–1936 gruppen Abstraction-Création i Paris og tok i 1936 på nytt opp begrepet art concret. Som billedhugger konsentrerte han seg om forenklede former.

Designer og pedagog

Max Bill etablerte sammen med Inge Scholl og Otl Aicher Hochschule für Design, Ulm, Vest-Tyskland. Han ble skolens første rektor i 1953 og tegnet skolens bygninger. Skolen tok utgangspunkt i Bauhaus pedagogikk, samtidig som man involverte vitenskap i designutdannelsen.

Sammen med Hans Gugelot formga Bill en krakk for designskolens elever, som for øvrig ble fremstilt på skolen. For den tyske urprodusenten Junghans tegnet han flere klokker.

Bill utgav en rekke bøker om kunstteoretiske spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bill, Jakob og Manuel Fontan del Junco. Max Bill. Fundacion Juan March. 2016.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg