Max Bill var en sveitsisk arkitekt, maler, billedhugger og brukskunstner. Han beskrives som et renessansemenneske som uproblematisk vekslet mellom de ulike disiplinene.

Bill var utdannet blant annet ved Bauhaus i Dessau i 1927–1929. Han fremholdt funksjon som det viktigste prinsippet for kunstnerisk virksomhet i samsvar med Bauhaus ideer, og var en av de ledende innen sveitsisk abstrakt kunst.

Bill bygde sitt maleri på geometriske grunnformer og rene primærfarger. Han tilhørte i 1932–1936 gruppen Abstraction-Création i Paris og tok i 1936 på nytt opp begrepet art concret. Som billedhugger konsentrerte han seg om forenklede former.

Max Bill etablerte sammen med Inge Scholl og Otl Aicher Hochschule für Design, Ulm, Vest-Tyskland. Han ble skolens første rektor i 1953 og tegnet skolens bygninger. Skolen tok utgangspunkt i Bauhaus pedagogikk, samtidig som man involverte vitenskap i designutdannelsen.

Sammen med Hans Gugelot formga Bill en krakk for designskolens elever, som for øvrig ble fremstilt på skolen. For den tyske urprodusenten Junghans tegnet han flere klokker.

Bill utgav en rekke bøker om kunstteoretiske spørsmål.

  • Bill, Jakob og Manuel Fontan del Junco. Max Bill. Fundacion Juan March. 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.