Mateusz Morawiecki er en polsk økonom, bankmann og politiker. Han overtok som statsminister 11. desember 2017 etter Beata Szydło som til da hadde ledet den flertallsregjeringen som Partiet for lov og rettferdighet (PiS) etablerte etter parlamentsvalget i oktober 2015.

Morawiecki er utdannet historiker fra universitetet i Wrocław og økonom fra den økonomiske høyskolen i Wrocław. Han har også studert ved universitetene i Hamburg og Basel.

Fra 1996 til 2004 var Morawiecki knyttet til den økonomiske høyskolen i Wrocław som lektor. I 1998 var han engasjert i forhandlingene om polsk medlemskap i EU. Fra 1998 til 2015 hadde han ulike lederstillinger i Bank Zachodni WKB, som er en del av Santander gruppen. I Bank Zachodni WKB var han administrerende direktør i 2001–2007 og styreleder i 2007–2015.

I 2015 ble Mateusz Morawiecki utnevnt til visestatsminister og minister for økonomisk utvikling på nasjonalt og regionalt plan i Beata Szydłos regjering. Året etter overtok han også finansministerstillingen. Det var først i mars 2016 Morawiecki meldte seg inn i Partiet for lov og rettferdighet.

Mateusz Morawiecki er gift med Iwona Morawiecka. De har fire barn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.