Beata Szydło er en polsk politiker. Hun er utdannet etnograf fra Det jagellonske universitet i Kraków hvor hun også har tatt en doktorgrad. Siden 2005 har hun representert Partiet for lov og rettferdighet (PiS) i Sejm hvor hun i 2014 ble partiets sekretær. 

Beata Szydło ledet på en effektiv måte Andrzej Dudas kampanje foran presidentvalget i mai 2015 og ble deretter av partileder Jarosław Kaczyński anmodet om å være statsministerkandidat for PiS ved parlamentsvalget 25. oktober 2015. Partiet fikk da en oppslutning på 37,58 prosent og 235 av 460 representanter i Sejm. Etter dette valget dannet PiS en flertallsregjering med Beata Szydło som statsminister. Hun ble innsatt 16. november 2015 og var den tredje kvinne som ble utnevnt til statsminister i Polen etter Hanna Suchocka (1992–93) og Ewa Bożena Kopacz (2014–2015). Szydło ble erstattet som statsminister av partikollega Mateusz Morawiecki 11. desember 2017, men fortsatte i regjeringen som visestatsminister.

Beata Szydło som har sterke bånd til den konservative del av den katolske kirke i Polen, er gift med Edward Szydło. Sammen har de to sønner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.