Massemedier i Vietnam

Det utkommer 11 dagsaviser i Vietnam, ni i Hanoi og to i Ho Chi Minh-byen. Hanoi-avisen Viet Nam News (opplag 60 000) og Saigon Times utkommer både på engelsk og vietnamesisk. Størst er partiorganet Nhan Dan (Folket, opplag 180 000). Blant tidsskriftene kan nevnes forfatterforeningens Van Nghe og det engelskspråklige næringslivsorganet Vietnam Investment Review.

Det statlige radioselskapet Vietnams Stemme har fem innenlandske sendinger på vietnamesisk. Utenlandsprogrammer på engelsk og sju andre språk. Fjernsynssendinger startet i Sør-Vietnam i 1966 og i Nord-Vietnam i 1970. Det statlige fjernsynsselskapet sender programmer fra Hanoi via satellitt til hele landet og andre deler av Asia på vietnamesisk, fransk og engelsk. Det finnes også et stort antall lokalradioer og lokalfjernsynsstasjoner, alle underlagt informasjonsministeriet.

Det råder ikke pressefrihet i Vietnam. Kommunistpartiet har et fast grep om mediene gjennom det statlige informasjonsministeriet, opprettet i 1987, som samordner kontrollen av presse, radio og fjernsyn. Det ble i 1980-årene oppmuntret til friere pressevirksomhet, blant annet for å komme korrupsjonen til livs, men Sovjetunionens sammenbrudd og studentdemonstrasjonene i Kina i 1989 (på Den himmelske freds plass) fikk de vietnamesiske kommunistlederne til å stramme til igjen i 1990-årene. En rekke publikasjoner er blitt stanset. Etter en forordning fra 2006 kan journalister få store bøter for å «benekte revolusjonære fremskritt», spre «skadelig informasjon» eller «reaksjonær ideologi».

Forhåndssensur utøves ikke, men journalistene står ansvarlig for det de skriver. Selvsensur er derfor utbredt. Noen dypere regimekritisk debatt tillates ikke, selv om det er blitt åpnet for skarpere omtale av korrupsjon og maktmisbruk siden tusenårsskiftet. Likevel er flere titalls personer blitt straffet med fengsel for det de har skrevet, ikke minst ved publisering på internett. Myndighetene blokkerer tilgangen til visse hjemmesider og blogger på internett. Til tross for den statlige kontrollen er nettet blitt et stadig viktigere medium for demokratiaktivistene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg