Marija Stepanova

Faktaboks

Marija Stepanova
Uttale

María Stepánova

Født
9. juni 1972, Moskva
Marija Stepanova
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Marija Stepanova er en russisk forfatter, poet, essayist og redaktør.

Stepanova stammer fra en russisk-jødisk familie, og studerte litteratur ved Gorkij-instituttet i Moskva. Hun har gitt ut en lang rekke prisbelønnede diktsamlinger, og ble i 2018 tildelt litteraturprisen Den store boken for erindringsboken Til minne om minnet (Pamjati pamjati, 2017). Hun er grunnlegger (2012) og sjefredaktør for nettportalen colta.ru, et av Russlands ledende liberale kulturmedier, og var tidligere (2007–2012) sjefredaktør for nettportalen OpenSpace.ru.

Stepanovas lyrikk er meningsmettet, rik på allusjoner og oppviser stor variasjon i form, metrum og sjanger. Hennes poetiske språk er ambisiøst og eksperimenterende, og diktene hennes beveger seg ofte på grensen mellom subjektive og kollektive erfaringer i et forsøk på å gripe fortiden og utfordre nåtiden. I Stepanovas egne ord kan «lyrikken endre språket og språket endre virkeligheten».

Stepanovas lyrikk og prosa er oversatt til en rekke språk.

Til minne om minnet

I 2017 kom Stepanovas essayistiske erindringsbok Til minne om minnet. Boken har undertittelen «romans», som på russisk først og fremst viser til «romanse» i betydningen «sang», men som også alluderer til «romance» som (kjærlighets)roman eller -ballade. Her utforsker hun sin egen familiehistorie i en original fremstilling på grensen mellom skjønnlitteratur og essayistikk. Hun tar oss med på den møysommelige reisen det er å grave frem en russisk-jødisk families skjebnetråder i det 20. århundre.

Hennes bok er et viktig korrektiv til dagens russiske historiepolitikk og offisielle minnekultur. Der denne fremhever den historiske kontinuiteten, makten og betydningsfulle historiske personligheter, ofte til fordel for historiens mindre heroiske sider, peker Stepanovas tekst på det fragmentariske, personlige, oppstykkede og fortiede. Hun minner oss om at luker og hull er like mye del av minnet som konkrete episoder, bilder og mennesker. Hennes filosofiske, reflekterende prosa viser betydningen av enkeltmenneskets beskjeftigelse med historien og dens betydning for livet i nåtiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg