Sergej Mironovitsj Kirov

Faktaboks

Sergej Mironovitsj Kirov

opprinnelig navn Sergej Mironovitsj Kostrikov

Uttale
kˈirov
Født
27. mars 1886, Urzjum, Det russiske keiserriket (nå Russland)
Død
1. desember 1934, Leningrad, Sovjetunionen (nå St. Petersburg, Russland)
fødselsdato 15. mars etter den julianske kalenderen
Portrettbilde av Sergej Mironovitsj Kirov.

Artikkelstart

Sergej Mironovitsj Kirov var en sovjetisk politiker. Han ble myrdet i 1934, et mord som utløste Josef Stalins store terror i Sovjetunionen.

Politisk karriere

Kirov var medlem av det sosialdemokratiske parti fra 1904. Før og under den russiske revolusjonen i 1917 og borgerkrigen var han især aktiv i Kaukasia. Han var medlem av partiets sentralkomite fra 1923 og fullt medlem av Politbyrået fra 1930. Fra 1926 var han partisekretær i Leningrad (nåværende St. Petersburg). Han ble valgt til sekretær for sentralkomiteen i Moskva i 1934.

Mordet

1. desember 1934 ble Kirov myrdet. Josef Stalin utnyttet straks mordet til å iverksette arrestasjonsbølgen som innledet utrenskningene (den store terroren) i de påfølgende årene.

Det har lenge vært spekulert på om mordet var «bestilt» av kretser i partiet som ville forhindre at tøylene ble slakket, eller at det ble beordret av Stalin selv. Etter åpningen av de russiske arkivene etter Sovjetunionens sammenbrudd har det imidlertid vist seg at morderen, Leonid Nikolaev, etter alt å dømme var alene om mordet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg