Faktaboks

Marianene

engelsk Mariana Islands eller Marianas

Uttale
mariˈanene

Marianene er en øygruppe i Stillehavet nord for Karolinene, mellom 13° og 21° n.br., 144°–146° ø.l. Den er administrativt delt mellom Guam og Nord-Marianene; i alt 1012 km2. De fleste innbyggerne er mikronesiere (chamorros).

Øyene danner en svakt konveks bro nord–sør på vestsiden av den over 11 000 m dype Marianegropen. De er oppbygd av eruptiver. Mens disse på de større øyene i sør er dekket av kalkstein, har flere av de nordlige øyene virksomme vulkaner. Vulkansidene er skogkledde, kalkplatåene gressbevokst.

De viktigste jordbruksproduktene er kokosnøtter, ris med mer.

Historikk

Øyene ble oppdaget 1521 av Ferdinand Magellan, som kalte dem Ladronene, 'Tyvøyene'. I 1668 kom de under Spania og fikk navnet Marianene. Guam ble i 1898 avstått til USA, de øvrige ble solgt i 1899 til Tyskland. I 1914 ble de okkupert av Japan og ble i 1920 japansk mandatområde. Amerikanske tropper erobret øyene i 1944. I 1947–1975 tilhørte de USAs tilsynsområde av Stillehavsøyer, men ble så skilt ut som et eget område med samveldestatus innenfor Amerikas forente stater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg