Maria Agustina Bessa-Luís

Faktaboks

Maria Agustina Bessa-Luís

Maria Agustina Ferreira Teixeira Bessa, Agustina Bessa Luís

Uttale
bɛssʌ'luiʃ
Født
15. oktober 1922, Vila Meã, Portugal
Død
3. juni 2019, Porto, Portugal

Artikkelstart

Maria Agustina Bessa-Luís var en av Portugals mest betydelige kvinnelige samtidsforfattere. Arbeidet hennes er oversatt til mange språk, blant annet dansk og svensk. Forfatterskapet hennes var svært omfattende, og består av både romaner, teaterstykker, biografier, essayer og barnebøker. Dette har gitt henne en rekke utmerkelser, både nasjonalt og internasjonalt.

Bessa-Luís fikk sin første suksess med romanen A Sibila (1954). Romanene etter 1970 er ofte historiske, som for eksempel Crónica do Cruzado Osb (1976). Blant hennes dramatiske arbeider er spesielt Estados Eróticos Imediatos de Søren Kierkegaard (1992) viktig. Denne er bygd på Kierkegaards Enten-Eller.

Fanny Owen (1979) er et eksempel på forfatterens til dels oppdiktede biografier.

Bessa-Luís' forfatterskap har sitt opphav mellom to litterære fronter: nyrealismen og den andre modernismen – representert ved Presença-gruppen. Dette kommer til uttrykk i en kompleks og original fantasi med et symbolladet språk. Som storprodusent og fornyer av romansjangeren følger hun opp en tradisjon fra Castelo Branco, som hun også er sterkt påvirket av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg