Camilo Castelo Branco

Faktaboks

Camilo Castelo Branco

Camilo Ferreira Botelho Castelo Branco

Uttale
kaʃtˈelu brˈãku
Født
16. mars 1825, Lisboa, Portugal
Død
1. juni 1890, Famalicão, Portugal

Artikkelstart

Camilo Castelo Branco var en portugisisk forfatter som levde på 1800-tallet. Han blir ofte omtalt bare som Camilo. Han er en av de mest produktive forfatterne innen portugisisk litteratur, med langt over hundre verker innen ulike sjangere.

Hans skandaleombruste og ulykkelige privatliv gjenspeiles i hans tallrike romanintriger. Ikke minst i hans lidenskapelige romanser (romances passionais). Amor de perdição fra 1862 (Fortapt kjærlighet, 1998), kalt den iberiske halvøys svar på Goethes Unge Werthers lidelser, er spesielt viktig.

Camilos romaner og noveller henter ofte karakterene og miljøskildringene sine fra forfatterens hjemtrakter i Nord-Portugal. De spenner over et vidt register, fra mer konvensjonelle romantiske romaner og til en form som beveger seg mot åpent samfunnskritiske, realistiske romaner.

Det levende språket og de dramatiske vendingene som preger de beste av arbeidene hans, gjorde ham til den mest leste romanforfatteren i sin tid. Han har fortsatt et stort publikum, og flere av hans bøker er oversatt til en rekke språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg