Geitungen fyr

Geitungen fyrstasjon i Rogaland
Geitungen fyrstasjon
Geitungen fyrstasjon i Rogaland
Geitungen fyrstasjon
Lisens: CC BY SA 3.0
Geitungen fyrstasjon i Rogaland
Geitungen fyrstasjon

Artikkelstart

Geitungen fyr er en fyrstasjon i Skudenesfjorden i Karmøy kommune i Rogaland. Den ble opprettet som kystfyr i 1924, automatisert 1987 og avbemannet i 1994.

  • Tårnets høyde: 11,2 meter.
  • Lyshøyde over høyvann: 41 meter.
  • Lysvidde: 12,6 nautiske mil.
  • Lyskarakter: OC WRG 6s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den ligger på. Navnet geit viser ofte til høye terrengformasjoner, og det har øya.

Historikk

Etter at både Vikaholmen og Skudenes fyrstasjoner ble bygget utenfor Skudeneshavn viste det seg at det også var behov for en fyrstasjon som kunne rettlede skipsfarten med et kraftig tåkesignal.

Geitungen fyrstasjon fikk en meget særpreget bygning. Som det første fyret på norskekysten fikk det et stilfullt lyktehus med to mektige sidebygninger med avrundede tak. I tårnet ble det plassert et 2. ordens linseapparat og diafon tåkesignal. Tåkesignalet var luftdrevet og var datidens sterkeste. Det hevdes at ingeniør Jørgen M. Meinich i Fyrvesenet var inspirert av Stortingsbygningen da han tegnet fyrstasjonen. Det er for øvrig bare Makkaur fyr i Troms og Finnmark fylke som har tilsvarende fasong på fyrbygningen som Geitungen.

I tillegg ble det reist en tomannsbolig til assistentene og deres familier litt nedenfor fyrbygningen. Der fikk også fyrmesteren og hans familie eget hus. Det var for øvrig ikke helt nytt. Fyrmesterboligen hadde tidligere stått på Ryvingen fyr utenfor Mandal, men var blitt overflødig og ble flyttet til Geitungen.

Besøksfyr

Geitungen hadde radiofyr fra 1945 til 1992. Fyrstasjonen fikk elektrisk strøm i 1958 og ble gjort om fra familie- til tørnstasjon året etter. På grunn av det ble tomannsboligen ominnredet til hybelhus og fyrmesterboligen ble solgt og fjernet. Tåkesignalet ble fjernet fra fyret i 1994. Bortsett fra disse forandringene fremstår Geitungen i dag stort sett som i 1924, og ble derfor fredet i 1998. Etter at fyret ble avbemannet har Haugesund Turistforening overtatt deler av anlegget og drevet det som ubetjent turisthytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg