Geitungen fyrstasjon
Geitungen fyrstasjon i Rogaland
Geitungen fyrstasjon
Geitungen fyrstasjon
Geitungen fyrstasjon i Rogaland
Geitungen fyrstasjon
Lisens: CC BY SA 3.0
Geitungen fyrstasjon
Geitungen fyrstasjon i Rogaland
Geitungen fyrstasjon

Geitungen fyr er en fyrstasjon i Skudenesfjorden i Karmøy kommune i Rogaland fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1924, automatisert i 1987 og avbemannet i 1994.

  • Tårnets høyde: 11,2 meter.
  • Lyshøyde over høyvann: 41 meter.
  • Lysvidde: 12,6 nautiske mil.
  • Lyskarakter: OC WRG 6s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den ligger på. Navnet geit viser ofte til høye terrengformasjoner, og det har øya.

Historikk

Etter at både Vikaholmen og Skudenes fyrstasjoner ble bygget utenfor Skudeneshavn viste det seg at det også var behov for en fyrstasjon som kunne rettlede skipsfarten med et kraftig tåkesignal.

Geitungen fyrstasjon fikk en meget særpreget bygning. Som det første fyret på norskekysten fikk det et stilfullt lyktehus med to mektige sidebygninger med avrundede tak. I tårnet ble det plassert et andre ordens linseapparat og diafon tåkesignal. Tåkesignalet var luftdrevet og var datidens sterkeste. Det hevdes at ingeniør Jørgen M. Meinich i Fyrvesenet var inspirert av Stortingsbygningen da han tegnet fyrstasjonen. Det er bare Makkaur fyr i Finnmark fylke som har nesten tilsvarende fasong på fyrbygningen som Geitungen. Meinich tegnet imidlertid også Slettringen fyr og det fikk også noen av de samme designelementene.

I tillegg ble det reist en tomannsbolig til assistentene og deres familier litt nedenfor fyrbygningen. Der fikk også fyrmesteren og hans familie eget hus. Det var for øvrig ikke helt nytt. Fyrmesterboligen hadde tidligere stått på Ryvingen fyr utenfor Mandal, men var blitt overflødig og ble flyttet til Geitungen.

Besøksfyr

Geitungen hadde radiofyr fra 1945 til 1992. Fyrstasjonen fikk elektrisk strøm i 1958 og ble gjort om fra familie- til tørnstasjon året etter. På grunn av det ble tomannsboligen ominnredet til hybelhus og fyrmesterboligen ble solgt og fjernet. Tåkesignalet ble fjernet fra fyret i 1994. Bortsett fra disse forandringene fremstår Geitungen i dag stort sett som i 1924, og ble derfor fredet i 1998. Etter at fyret ble avbemannet har Haugesund Turistforening overtatt deler av anlegget og drevet det som ubetjent turisthytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg