Kya fyr
Kya fyr i Trøndelag
Kya fyr
Av .
Kya fyr
Kya fyr i Trøndelag
Kya fyr
Av .
Kya fyr
Kya fyr i Trøndelag
Kya fyr
Av .

Kya fyr er en fyrstasjon på Søndre Folda i Osen kommune, Trøndelag fylke. Den ble opprettet som ledfyr i 1920, automatisert i 1957 og avbemannet i 1958.

Historikk

Kya fyr ligger usedvanlig værhardt til på en holme på Folda hvor sjøen ofte slår helt over. Det ble derfor bygget et kraftig tårn i støpejern på en solid steinsokkel. I tårnet ble det så innredet fire soverom og felles oppholdsrom for fyrbetjentene som skulle bemanne fyret. I toppen av tårnet ble det montert et solid lyktehus med et andre ordens lynblinkapparat.

På tross av det solide byggverket gjorde sjøen stor skade flere ganger. I 1938 ble flere ruter i lyktehuset knust, altså 29 meter over havet! Dessuten ble naustet knust, og mesteparten av skinnegangen ble vasket på havet.

Fyret ble automatisert og avbemannet allerede etter 38 års drift. I 1974 fikk det elektrisk batteridrift, og det ble fredet i 2000. På grunn av vanskelige landingsforhold er det ingen planer om å åpne Kya som besøksfyr for allmennheten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg