Kart, Main-Donau-kanalen
Kart over Main-Donau-kanalen mellom Main (Bamberg) og Donau (Kelheim).

Main–Donau-kanalen er en kanal i Tyskland. Den går fra Bamberg (ved Main), cirka 70 kilometer øst for Würzburg, forbi blant annet byen Fürth til Kelheim nær Regensburg (ved Donau).

Kanalen kalles også Europakanal og Rhein-Main-Donau-Kanal. Den er 171 kilometer lang og knytter Rhinen via Main til Donau og utgjør dermed også en forbindelse mellom Svartehavet (ved Constanţa) og Nordsjøen (ved Rotterdam). Kanalen, som omfatter en rekke sluser og kraftverk, ble ferdigstilt i 1992. Den sørlige delen har en komplisert konstruksjon på grunn av de store høydeforskjellene.

Forløperen til Main-Donau-kanalen, med de samme start- og endepunktene, var Ludwig-Donau-Main-kanalen, bygd på oppdrag fra kong Ludwig I av Bayern og offisielt åpnet i 1846. Denne kanalen ble nedlagt som skipskanal i 1950, men utgjør i dag et populært tur- og rekreasjonsområde.

Ifølge prognosene skulle det på Main-Donau-kanalen ti år etter åpningen i 1992 fraktes rundt 18 millioner tonn gods, noe som langt fra inntraff. I for eksempel 2016 var godsmengden bare 4,6 millioner tonn. I dag har kanalen dermed vel så stor betydning for privat fritidsbåttrafikk og elvecruise, mens stadig større deler av godstrafikken foregår på veinettet. Kritikken mot kanalen har vært betydelig, ikke minst fra naturvernhold, siden byggingen medførte store naturinngrep.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg