Siden vinteren 1219–1220 hadde det stort sett vært kamp om makten på Østlandet mellom birkebeinere og ribbunger. I 1227 bad imidlertid ribbungene om grid og fikk det. I Oslo overgav deres konge Knut Håkonsson seg til birkebeinernes konge Håkon Håkonsson sammen med mange av sine beste menn. De fleste av ribbungene fikk nå gode vilkår, men ikke alle.
De som av forskjellige årsaker ikke ventet seg noen grid, dro opp i Marker. En mann som het Magnus Bladstakk, bandt seg til dem og kalte seg konge, heter det i Håkon Håkonssons saga. Slik sagaen fremstiller dette, var det Magnus selv som tok dette initiativet overfor restene av det som en gang hadde vært en reell utfordrer til birkebeinerne om makten på Østlandet. For kong Håkon var det nå viktig å opprettholde freden som endelig var oppnådd etter år med krigsforberedelser og felttog. Så da kongen fikk greie på dette med Magnus, sendte han Harald fra Lauten, en av ribbungenes ledende menn, østover for å se om han kunne få tak i denne Bladstakk. Men da Magnus fikk vite om Harald, hadde han mistanke om at han ikke var til å stole på, og lot ham derfor drepe. Magnus hadde tydeligvis ingen umiddelbare planer om å oppgi sitt foretak.
Kong Håkon hadde samtidig med dette sendt brev øst til Värmland hvor det stod at enten fikk bøndene bestemme seg for å drive denne ufredsflokken ut av bygdene sine, eller så skulle han selv fare dit å gjøre det hett for dem, som under felttoget to år tidligere. Da bøndene fikk brevet, holdt de rådslagning, og de bestemte seg for å følge kong Håkons oppfordring. De samlet seg i flokk og fòr mot Magnus. Värmlandsbøndene fikk tak i ham, og han ble hengt sammen med noen av sine menn. Magnus Bladstakks karriere som konge og flokkleder ble av kort varighet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.