Machala

Artikkelstart

Machala er en havneby i Ecuador, 120 km sør for storbyen Guayaquil. Den befinner seg ved Stillehavskysten, nord for grensen til Peru. Milagro er hovedstaden i provinsen El Oro. Ved folketellingen i 2010 hadde byen 231 260 innbyggere (INEC). Med det er den landets femte største.

Faktaboks

Uttale
matʃˈala

Byens sentrum strekker seg langs avenyen 25. de junio, som er byens primære handlegate. Langs denne er det også offentlige bygninger og diverse parker. Uthavnen Puerto Bolvar ligger cirka sju kilometer lenger sør,

Næringsliv

Machala er særlig kjent som bananenes hovedstad. Ecuador er fremdeles verdens største eksportør av bananer. 85 prosent av landets eksport av dette produktet seiler ut fra havnen Puerto Bolivar i Machala. Machalas havn er landets nest største etter Guayaquil.

Det eksporteres også kaffe, kakao og ris fra Machala.

Turisme

Det er ikke så mye internasjonal turisme i Machala sammenliknet med andre store byer i Ecuador. Av attraksjonene er det spesielt populært å dra ut til øyene Isla del Amor og Isla Santa Clara for å nyte naturen.

Under den store internasjonale bananfestvalen, Feria Mundial del Banano fra 19 til 25 september, er Machala i nasjonens søkelys. Foruten å fremme sitt fremste produkt og grunnlaget for den økonomiske velstanden i byen, er det også en stor folkefest med artister, kunstneriske innslag og opptog.

Historie

Machala ble ikke offisielt grunnlagt på noe bestemt tidpspunkt, slik flere av de andre store byene i Ecuador ble. I stedet vokste den gradvis fram.

Den store ekspansjonen skjedde fra 1948 i forbindelse med den store banan-boomen. Da det ble problemer med avlingene i Mellom-Amerika, benyttet Ecuador anledningen til å innta posisjonen som verden største produsent.

Det var særlig i El Oro-provinsen, med Machala som et naturlig utskipningssted, at det lå til rette for dette.

Byen og provinsens identitet og økonomi er fortsatt svært knyttet bananer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg